Egy prosztatagyógyszer lassíthatja a Parkinsonosok állapotromlását

A jóindulatú prosztatanagyobbodás tüneti kezelésére használt gyógyszer lassíthatja a Parkinsonban szenvedők állapotának romlását, derült ki amerikai és kínai kutatók vizsgálataiból. Az Iowai Egyetem és a pekingi Agyi Rendellenességek Intézete kutatói előbb álatkísérletekben vizsgálták a Terazosin hatását az agysejtekre.

A Terazosin vizsgálataik szerint a PGK1 enzimet aktiválja, amely segít lassítani vagy megakadályozni az agysejtek pusztulását.

A kutatók emberkísérleteket még nem végeztek, de több millió parkinsonos beteg kartonjainak átvizsgálásával azonosítottak 2880-at, akiket jóindulatu prosztatanagyobodásuk miatt Terazosinnal is kezeltek. Az ő adataikat aztán 15409 olyan parkinsonos betegével vetették össze, akik nem kaptak ilyen gyógyszert. Az összevetés alapján a Terazosint kapó betegek tünetei enyhébbek voltak, és állapotuk is lassabban romlott, mint a kontrollcsoportba tartozóké.

Mivel eddig semmilyen gyógyszer nem állt rendelkezésre a Parkinson kezelésére, ez nagy áttörés. amit a kutatás vezetője, Michael Welsh "izgalmas új kutatási területnek" nevezett.

És mert egy, már bevett és kipróbált gyógyszerről van szó, Welsh szerint a sikeres klinikai vizsgálatok után nem lehet akadálya annak, hogy Parkinson kezelésére is engedélyezzék. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.