Egy prosztatagyógyszer lassíthatja a Parkinsonosok állapotromlását

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A jóindulatú prosztatanagyobbodás tüneti kezelésére használt gyógyszer lassíthatja a Parkinsonban szenvedők állapotának romlását, derült ki amerikai és kínai kutatók vizsgálataiból. Az Iowai Egyetem és a pekingi Agyi Rendellenességek Intézete kutatói előbb álatkísérletekben vizsgálták a Terazosin hatását az agysejtekre.

A Terazosin vizsgálataik szerint a PGK1 enzimet aktiválja, amely segít lassítani vagy megakadályozni az agysejtek pusztulását.

A kutatók emberkísérleteket még nem végeztek, de több millió parkinsonos beteg kartonjainak átvizsgálásával azonosítottak 2880-at, akiket jóindulatu prosztatanagyobodásuk miatt Terazosinnal is kezeltek. Az ő adataikat aztán 15409 olyan parkinsonos betegével vetették össze, akik nem kaptak ilyen gyógyszert. Az összevetés alapján a Terazosint kapó betegek tünetei enyhébbek voltak, és állapotuk is lassabban romlott, mint a kontrollcsoportba tartozóké.

Mivel eddig semmilyen gyógyszer nem állt rendelkezésre a Parkinson kezelésére, ez nagy áttörés. amit a kutatás vezetője, Michael Welsh "izgalmas új kutatási területnek" nevezett.

És mert egy, már bevett és kipróbált gyógyszerről van szó, Welsh szerint a sikeres klinikai vizsgálatok után nem lehet akadálya annak, hogy Parkinson kezelésére is engedélyezzék. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.