Kövér szerint nem lehet kérdezni Orbánt arról, hogy ki fizette a horvátországi nyaralását

2019 szeptember 17., kedd 10:26
327

Beszámoltunk róla a 444-en is, hogy a magyar miniszterelnök Horvátországban töltötte nyaralását, és az Index egyik olvasója fotót is készített róla a Molat szigetén, Brgulje faluban, ahova a hírek szerint vitorlással érkezett.

De horvát lapértesülések szerint a kormányfő nem csak azon a szigeten járt. A Slobodna Dalmacija augusztusban arról írt, hogy Orbán Viktort egy fekete helikopter szállította el a Smokvica Vela nevű nyaralószigetre, amelyet a Csányi Sándor vezette OTP Bank egyik érdekeltsége bérel. 

Orbán Viktor itt már kipihenten, a nyaralás utáni első Európa-bajnoki selejtezőn Szlovákia ellen a Groupama Arénában, 2019. szeptember 9-én Fotó: botost/444.hu

A miniszterelnök sajtófőnöke a cikkek megjelenését követően nem kommentálta az értesülést, arra hivatkozva, hogy a miniszterelnök nyaralása magánügy. 

A Demokratikus Koalíció emiatt kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy igazak-e az értesülések, mert a törvény szerint egyetlen országgyűlési képviselő sem fogadhat el nyaralást ajándékba. Gréczy Zsolt megkérdezte azt is, hogy Orbán tényleg helikopterezett-e, fizetett-e érte, ha igen, miből, és ha nem, akkor tudja-e, hogy törvényt sértett. 

„A képviselői tiszteletdíj egyhavi összege jelenleg a 700 ezer forintot meghaladja. A helikopteres utazás és a szigeten való nyaralás értéke ennél bizonyosan magasabb” - írta kérdésében az ellenzéki politikus. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának kérésére Kövér László házelnök elutasította a kérdést. Arra hivatkoztak egész pontosan, hogy mivel a miniszterelnököt csak feladatköreit illetően lehet kérdezni a házszabályi törvény szerint, így hát nincs mit tenni:  

,,A miniszterelnök úrhoz címzett kérdések, miszerint ,,járt-e idén augusztusban Smokvica Vela-n", ,,amennyiben igen, helikopterrel érkezett-e", ,,az utazás és a nyaralás költségét miniszterelnök úr fizette, vagy Csányi Sándor vendégeként élvezte azt", továbbá ,,amennyiben miniszterelnök úr fizette, hajlandó-e az erről szóló számlát a nyilvánosság számára bemutatni" mind a kormányfő magánéletével kapcsolatos kérdések, valamint sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskört. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt