Lövöldözés tört ki kirgiz és tádzsik határőrök között, négy halott, sok sérült

Az MTI a Reuters és a TASZSZ hírügynökségek jelentése alapján adott hírt róla kedd délután, hogy lövöldözés volt hétfőn a kirgiz-tádzsik határon, ahol során három tádzsik katona és egy kirgiz határőr meghalt, és legalább 18 ember, köztük több civil megsebesült.

Az összecsapásra Ovcsi-Kalacsa tádzsik településtől nem messze került sor. A konfliktus az észak-tádzsik Szugd tartomány és a nyugat-kirgizisztáni Batken tartomány határán, egy illegális építkezés miatt robbant ki. 

A nyilatkozataikban mindkét fél biztonsági szolgálata azt bizonygatta, hogy az incidenst a másik fél agressziója váltotta ki. A kirgiz kormány azonnal bekérette a tádzsik nagykövetet.

Másnap a helyszínre utaztak a két ország vezető tisztségviselői, köztük Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz kormányfő és Azim Ibrohim tádzsik miniszterelnök-helyettes, hogy rendezzék a konfliktust.

A két volt szovjet tagköztársaság három évtizede fáradozik azon, hogy megállapodjon közös határuk kijelöléséről a Fergána-völgyben, amely számos etnikai csoport lakóhelye. A közös határ mintegy 970 kilométeren húzódik, azonban eddig csupán 519 kilométeren sikerült véglegesíteni az elválasztó vonalat.

Márciusban szintén összecsapások robbantak ki a két ország határán, akkor két ember halt meg.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.