Lövöldözés tört ki kirgiz és tádzsik határőrök között, négy halott, sok sérült

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az MTI a Reuters és a TASZSZ hírügynökségek jelentése alapján adott hírt róla kedd délután, hogy lövöldözés volt hétfőn a kirgiz-tádzsik határon, ahol során három tádzsik katona és egy kirgiz határőr meghalt, és legalább 18 ember, köztük több civil megsebesült.

Az összecsapásra Ovcsi-Kalacsa tádzsik településtől nem messze került sor. A konfliktus az észak-tádzsik Szugd tartomány és a nyugat-kirgizisztáni Batken tartomány határán, egy illegális építkezés miatt robbant ki. 

A nyilatkozataikban mindkét fél biztonsági szolgálata azt bizonygatta, hogy az incidenst a másik fél agressziója váltotta ki. A kirgiz kormány azonnal bekérette a tádzsik nagykövetet.

Másnap a helyszínre utaztak a két ország vezető tisztségviselői, köztük Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz kormányfő és Azim Ibrohim tádzsik miniszterelnök-helyettes, hogy rendezzék a konfliktust.

A két volt szovjet tagköztársaság három évtizede fáradozik azon, hogy megállapodjon közös határuk kijelöléséről a Fergána-völgyben, amely számos etnikai csoport lakóhelye. A közös határ mintegy 970 kilométeren húzódik, azonban eddig csupán 519 kilométeren sikerült véglegesíteni az elválasztó vonalat.

Márciusban szintén összecsapások robbantak ki a két ország határán, akkor két ember halt meg.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.