Lövöldözés tört ki kirgiz és tádzsik határőrök között, négy halott, sok sérült

külföld
2019 szeptember 17., 12:55
comments 28

Az MTI a Reuters és a TASZSZ hírügynökségek jelentése alapján adott hírt róla kedd délután, hogy lövöldözés volt hétfőn a kirgiz-tádzsik határon, ahol során három tádzsik katona és egy kirgiz határőr meghalt, és legalább 18 ember, köztük több civil megsebesült.

Az összecsapásra Ovcsi-Kalacsa tádzsik településtől nem messze került sor. A konfliktus az észak-tádzsik Szugd tartomány és a nyugat-kirgizisztáni Batken tartomány határán, egy illegális építkezés miatt robbant ki. 

A nyilatkozataikban mindkét fél biztonsági szolgálata azt bizonygatta, hogy az incidenst a másik fél agressziója váltotta ki. A kirgiz kormány azonnal bekérette a tádzsik nagykövetet.

Másnap a helyszínre utaztak a két ország vezető tisztségviselői, köztük Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz kormányfő és Azim Ibrohim tádzsik miniszterelnök-helyettes, hogy rendezzék a konfliktust.

A két volt szovjet tagköztársaság három évtizede fáradozik azon, hogy megállapodjon közös határuk kijelöléséről a Fergána-völgyben, amely számos etnikai csoport lakóhelye. A közös határ mintegy 970 kilométeren húzódik, azonban eddig csupán 519 kilométeren sikerült véglegesíteni az elválasztó vonalat.

Márciusban szintén összecsapások robbantak ki a két ország határán, akkor két ember halt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.