Nagycsaládos autótámogatás: volt, aki Audi Q7-est vett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A nagycsaládosok autóvásárlási programja ma reggel 12814 beadott igénynél tartott. Érdekes lehet, hogy az eddig megkötött közel 700 szerződés milyen típust tartalmaz," posztolta hétfőn Varga Mihály Facebook-oldalán. A nemzetgazdasági miniszter szerint a közzétett grafikonon

"jól látszik, hogy a program azokon a családokon tudott segíteni, ahol érdemi hatása volt az állami támogatásnak, vagyis e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása."

Fotó: Varga Mihály/Facebook

Bár az eladási listát a Dacia vezeti, látszik, hogy a program nemcsak "azokon a családokon tudott segíteni, ahol e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása." A Varga által közzétett grafikon és a Napi.hu összeállítása szerint is volt, aki

Audi Q7-est vett állami támogatással. 

A lap körbekérdezett az importőröknél és kiderült, hogy 

  • a Skodánál már több mint 500 szerződést kötöttek hétszemélyes Kodiaqra. A Porsche Hungária szerint jellemzően 10 millió forint fölé extrázott változatokat választottak a nagycsaládosok. 
  • Bár még nem készített pontos összesítést a Toyota Central Europe Kft., azt elárulta, hogy két, kedvezmény nélkül 23 millió forintról induló Lexus RX L terepjárót biztosan eladtak állami támogatással.  
  • A Volvo Autó Hungária Kft. szerint csak a 17,9 millióról induló XC90-es terepjáróhoz jár támogatás. Eddig hármat adtak el nagycsaládos kedvezménnyel, 4-5 előrehaladott tárgyalást folytatnak és 1-2 ügyfél a bankkal, illetve a hatósággal egyeztet. 

A kormányzat július elsején élesítette a támogatást, amit a három- vagy többgyermekes családok igényelhetnek legalább hétszemélyes új autóvásárláshoz. Összege 2,5 millió forint, ami maximum a jármű bruttó vételárának felét teheti ki. A Varga Mihály közölt számok szerint az érdeklődés hatalmas, a kérelmek elbírálása pedig lassú: 

az elmúlt két hónapban beadott igények 10 százalékát sem dolgozta fel a Magyar Államkincstár. 

Augusztus elején már annyian panaszkodtak erre, hogy Novák Katalin a Facebook-oldalán kényszerült magyarázkodásra. Az államtitkár szerint 

"a 30 napos ügyintézési határidő nem a beküldés időpontjától számít, hanem attól a naptól kezdve, amikor a Kincstárhoz megérkezik a támogatási kérelem, és megkezdődik az igény felülvizsgálata."

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Tehát egyedülálló módon az Államkincstár maga dönti el, hogy a rá vonatkozó határidő mikortól ketyeg.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.