Nagycsaládos autótámogatás: volt, aki Audi Q7-est vett

"A nagycsaládosok autóvásárlási programja ma reggel 12814 beadott igénynél tartott. Érdekes lehet, hogy az eddig megkötött közel 700 szerződés milyen típust tartalmaz," posztolta hétfőn Varga Mihály Facebook-oldalán. A nemzetgazdasági miniszter szerint a közzétett grafikonon

"jól látszik, hogy a program azokon a családokon tudott segíteni, ahol érdemi hatása volt az állami támogatásnak, vagyis e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása."

Fotó: Varga Mihály/Facebook

Bár az eladási listát a Dacia vezeti, látszik, hogy a program nemcsak "azokon a családokon tudott segíteni, ahol e nélkül nem valósult volna meg a család autóvásárlása." A Varga által közzétett grafikon és a Napi.hu összeállítása szerint is volt, aki

Audi Q7-est vett állami támogatással. 

A lap körbekérdezett az importőröknél és kiderült, hogy 

  • a Skodánál már több mint 500 szerződést kötöttek hétszemélyes Kodiaqra. A Porsche Hungária szerint jellemzően 10 millió forint fölé extrázott változatokat választottak a nagycsaládosok. 
  • Bár még nem készített pontos összesítést a Toyota Central Europe Kft., azt elárulta, hogy két, kedvezmény nélkül 23 millió forintról induló Lexus RX L terepjárót biztosan eladtak állami támogatással.  
  • A Volvo Autó Hungária Kft. szerint csak a 17,9 millióról induló XC90-es terepjáróhoz jár támogatás. Eddig hármat adtak el nagycsaládos kedvezménnyel, 4-5 előrehaladott tárgyalást folytatnak és 1-2 ügyfél a bankkal, illetve a hatósággal egyeztet. 

A kormányzat július elsején élesítette a támogatást, amit a három- vagy többgyermekes családok igényelhetnek legalább hétszemélyes új autóvásárláshoz. Összege 2,5 millió forint, ami maximum a jármű bruttó vételárának felét teheti ki. A Varga Mihály közölt számok szerint az érdeklődés hatalmas, a kérelmek elbírálása pedig lassú: 

az elmúlt két hónapban beadott igények 10 százalékát sem dolgozta fel a Magyar Államkincstár. 

Augusztus elején már annyian panaszkodtak erre, hogy Novák Katalin a Facebook-oldalán kényszerült magyarázkodásra. Az államtitkár szerint 

"a 30 napos ügyintézési határidő nem a beküldés időpontjától számít, hanem attól a naptól kezdve, amikor a Kincstárhoz megérkezik a támogatási kérelem, és megkezdődik az igény felülvizsgálata."

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Tehát egyedülálló módon az Államkincstár maga dönti el, hogy a rá vonatkozó határidő mikortól ketyeg.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.