Emberiesség elleni bűnökért kéne felelnie a Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Csinek, vélik az ENSZ tényfeltárói

külföld
2019 szeptember 18., 08:25
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Csi mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Csi mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az ENSZ tényfeltárói szerint Mianmar polgári vezetőjének, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csinek is bíróság előtt kéne felelnie a mianmari hadsereg által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Jelentésükben ugyan elismerik, hogy az Arakán államban etnikai tisztogatásokat végrehajtó hadsereg önálló entitás, ami felett Aungnak nincs hatalma. De mint írják, a törvényhozási helyek hatvan százalékát birtokló párt vezetőjeként módjában állt volna megváltoztatni a rohingyákat diszkrimináló, a tisztogatásokat lehetővé tevő törvényeket.

"Minél tovább tart ez a helyzet, annál lehetetlenebb elkerülnie a polgári vezetésnek a nemzetközi büntetőjogi felelősségre vonást az emberi jogi helyzet miatt" - mondta a jelentés ismertetésekor a tényfeltáró testület egyik tagja, Christopher Sidoti ausztrál jogász. Az ENSZ tényfeltárói a hadsereg vezetőinek felelősségre vonását már tavalyi jelentésükben javasolták.

Marzuki Darusman volt indonéz legfőbb ügyész, a tényfeltáró bizottság vezetője szerint Mianmar nem teljesíti kötelezettségeit "a népirtás megakadályozásában, feltárásában, büntetésében és tiltásában". Mint mondta, a 2017-es tisztogató hadjáratot megelőző szabályok és gyakorlatok a mai napig élnek, továbbra is büntetlenül lehet üldözni a rohingyákat, és gyűlöletet kelteni ellenük.

Mianmar válaszában "egyoldalú vádaskodásnak", és "tévinformációknak" nevezte a tényfeltáró bizottság megállapításait. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.