Emberiesség elleni bűnökért kéne felelnie a Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Csinek, vélik az ENSZ tényfeltárói

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Csi mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az ENSZ tényfeltárói szerint Mianmar polgári vezetőjének, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csinek is bíróság előtt kéne felelnie a mianmari hadsereg által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Jelentésükben ugyan elismerik, hogy az Arakán államban etnikai tisztogatásokat végrehajtó hadsereg önálló entitás, ami felett Aungnak nincs hatalma. De mint írják, a törvényhozási helyek hatvan százalékát birtokló párt vezetőjeként módjában állt volna megváltoztatni a rohingyákat diszkrimináló, a tisztogatásokat lehetővé tevő törvényeket.

"Minél tovább tart ez a helyzet, annál lehetetlenebb elkerülnie a polgári vezetésnek a nemzetközi büntetőjogi felelősségre vonást az emberi jogi helyzet miatt" - mondta a jelentés ismertetésekor a tényfeltáró testület egyik tagja, Christopher Sidoti ausztrál jogász. Az ENSZ tényfeltárói a hadsereg vezetőinek felelősségre vonását már tavalyi jelentésükben javasolták.

Marzuki Darusman volt indonéz legfőbb ügyész, a tényfeltáró bizottság vezetője szerint Mianmar nem teljesíti kötelezettségeit "a népirtás megakadályozásában, feltárásában, büntetésében és tiltásában". Mint mondta, a 2017-es tisztogató hadjáratot megelőző szabályok és gyakorlatok a mai napig élnek, továbbra is büntetlenül lehet üldözni a rohingyákat, és gyűlöletet kelteni ellenük.

Mianmar válaszában "egyoldalú vádaskodásnak", és "tévinformációknak" nevezte a tényfeltáró bizottság megállapításait. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.