Milliárdokkal drágult a tatabányai sportcsarnok, Mészárosék örülhetnek

gazdaság
2019 szeptember 19., 05:40
comments 112

2017-ben még úgy volt, hogy 17 milliárd forintba fog kerülni a tatabányai, hatezer férőhelyes sportcsarnok, a Magyar Közlönyben most megjelent határozatban viszont 24 milliárd 256 millió forint szerepel, írja a napi.hu. Ebből 2 milliárd 610 millió forintot az idei költségvetésből, a többit a 2021-esből költenek rá. Egyúttal visszavonták azt a támogatást, amit 2017-ben a Modern Városok Program keretében különítettek el a csarnokra. 

A multifunkciós csarnokot a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra építik. Tatabánya csak tartalékhelyszín lesz az EB-n, az ide tervezett csarnokra az előzetesen becsült 19,2 milliárd forintos árnál magasabb ajánlatok érkeztek.

A Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. és a budapesti Épkar Zrt. konzorciuma 22,9 milliárd forintos ajánlatot tett (plusz a tartalékkeret), ami alacsonyabb volt a soproni Fertődi Építő Zrt. és a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. ajánlatánál. 

Korábban írtunk róla, hogy a kézilabda-torna miatt új, 20 ezer férőhelyes sportcsarnokot építenek Budapesten, a Népligetnél is. Ezen kívül felhúznak egy kisebbet Szegeden, és felújítják a debreceni arénát is. A veszprémi aréna bővítését viszont kivette a tervekből a kormány, mert sokallta a beérkező ajánlatot. 

A minden eddiginél nagyobb budapesti csarnokra először 116 milliárdos árajánlatot tett ugyanez a Mészáros-féle cég. A kormány viszont hozott egy határozatot, hogy legfeljebb bruttó 101,5 milliárdot szán rá, ami nettóban 74,1 milliárd. A második körös ajánlatok hirtelen már majdnem befértek a plafon alá, a Fejér B.Á.L. például 37 milliárddal kevesebbet ajánlott. A legkedvezőbb ajánlatot a Garancsi István-féle Market Zrt. adta, 78 milliárdot, ami majdnem a fele volt az első ajánlatuknak. 

Frissítés: A 24.hu időközben arról ír, hogy a legalább nyolcezer fős szegedi csarnok építését senki sem vállalja 32 milliárdnál olcsóbban, legalábbis azok nem, amelyektől az állam árajánlatot kért. Ezek a következők voltak:

  • LAKI Épületszobrász Zrt.: 38 948 206 886,
  • VEMÉV-SZER Építő – és Szerelőipari Kft.: 33 752 059 911,
  • West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.: 32 168 217 227.

Utóbbi Paár Attila érdekeltsége, akit a lap szerint a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársaként emlegetnek, és gyakori nyertese közpénzes tendereknek. Korábban ő építette a szegedi sportuszodát is, amit eredetileg négymilliárdosra terveztek, aztán durván a négyszeresére hízott. 

A VEMÉV-SZER Kft. eddig nem számított a közbeszerzéseken taroló építőipari vállalkozások közé, de tavaly megnyerte a veszprémi uszoda építésére kiírt tendert 9,4 milliárdos ajánlattal. Az Index korábban Garancsi István nővérének, Garancsi Máriának a cégével, a Veszprémberrel hozta kapcsolatba a VEMÉV-SZER-t. 

A LAKI Épületszobrász Zrt. a 39 milliárd forintos ajánlattal nem látszik esélyesnek. A cég elsősorban patinás műemléképületek felújítójaként ismert, „tulajdonosa egy befektetési cégen keresztül Laki Péter és Solymár Edit, de 2017-ig ennél izgalmasabb volt a tulajdonosi kör, színesítette a Liechtensteini Fejedelemségben, Vaduzban bejegyzett Structure Establishment” - írják. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.