Oroszországban letartóztattak egy sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

külföld
2019 szeptember 19., 16:28
comments 177

Az orosz rendőrség letartóztatott csütörtökön egy szibériai sámánt, aki az idén gyalogszerrel útnak indult jakutföldi otthonából Moszkva felé, abban a reményben, hogy vándorlásával - mint állította - képes lesz kiűzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből.

photo_camera Fotó: oleg

Alekszandr Gabisev márciusban kelt útra, fogadkozva: több mint 8000 kilométert tesz meg gyalog az orosz fővárosig, hogy elűzze Putyint, akit "démonnak" nevezett.

A burjátföldi rendőrség azonban csütörtökön közölte, hogy letartóztatott egy embert a szibériai autópálya mentén egy még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban, a vádlottat pedig oda visszaszállítják.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség Gabisevként azonosította a letartóztatott személyt.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet. "A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk" - fogalmazott közleményében Natalja Zvjagina, az orosz AI igazgatója. "Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit és gyakorolhassa vallását, mint bárki más - tette hozzá.

Gabisev, aki korábban azt jósolta, hogy 2021 nyarára éri el Moszkvát, közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig.

A sámánizmust Oroszország számos részén gyakorolják. E meggyőződés szerint lehetséges kommunikálni a szellemvilággal, és felhasználni az onnan származó energiát. Gabisev letartóztatásával kapcsolatban a Kreml úgy fogalmazott: nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.