Pompeo szerint az USA békésen akarja megoldani a konfliktusát Iránnal

külföld
2019 szeptember 19., 18:12
comments 43

Az Egyesült Államok békés megoldást szeretne a szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadások nyomán kialakult konfliktusban, és olyan koalíció kiépítésén munkálkodik, amely elrettentené Iránt - jelentette ki csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Diplomáciai úton továbbra is egy koalíció kialakításán dolgozunk a béke és a békés megoldás érdekében - mondta Pompeo újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Abu-Dzabiban Mohamed bin Zájid koronaherceggel. Hozzátette: reméli, hogy ezt Irán is így látja.

Korábban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter totális háborúval fenyegetett arra az esetre, ha az Egyesült Államok vagy Szaúd-Arábia katonai csapást intézne Irán ellen.

Pompeo Abu-Dzabiban ismét kijelentette, hogy Iránt tartja felelősnek a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen múlt szombaton elkövetett támadásokért. "Úgy gondolom, teljesen egyértelmű, és a régióban teljes a konszenzus afelől, hogy tudjuk, ki követte el ezeket a támadásokat. Irán volt. Senkit nem hallottam a térségben, aki ezt egy pillanatra is kétségbe vonta volna" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A perzsa állam tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és arra hivatkozik, hogy a jemeni húszi lázadók "közleményben tudatták, hogy ők voltak".

Pompeo nyilatkozatában megerősítette, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat fog kivetni Iránnal szemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.