Vöröskereszt: Megduplázódhat a katasztrófakárosultak száma 2050-re

klímaváltozás
2019 szeptember 20., 19:16
comments 42

Megduplázódhat a katasztrófák segítségre szoruló károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés okozta aszályok, nagy erejű viharok, árvizek és tűzvészek miatt - figyelmeztet a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) új jelentése.

A segélyszervezet a hétfőn kezdődő New York-i klímacsúcs alkalmából készítette el jelentését. A szervezet leginkább borúlátó forgatókönyve szerint, ha semmit sem vagy alig valamit tesz az emberiség a globális felmelegedés ellen, akkor a károk hatmilliárd dollár (1800 milliárd forint) plusz költséget okoznak évente 2030-tól kezdve.

„Már most is nagyon nehezen tudunk mindenkit elérni, akinek segítségre van szüksége” - mondta Francesco Rocca, az IFRC elnöke a Reutersnak. Ha nagyrészt változatlanul folytatódik az üvegházhatású gázok kibocsátása, 2050-re mintegy 200 millió ember folyamodhat nemzetközi segítségért, hogy túlélje a katasztrófákat, melyek egy része a klímaváltozás számlájára írható - közölte a genfi székhelyű szervezet.

A becslés csak azokkal számolt, akik napi 10 dollárból vagy annál kevesebből élnek, tehát nem képesek kilábalni a nagy veszteségekből, amilyen az otthonuk lerombolása lehet - írta az IFRC. Jelenleg nagyjából 108 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre hurrikánok vagy hasonló nagyságrendű katasztrófák miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.