A riói kormányzó gyilkos drogpolitikáját okolják egy nyolcéves kislány halála miatt

Több százan tiltakoztak vasárnap Rió egyik rettegett nyomornegyedében, Complexo do Alemãoban, ahol péntek éjjel a rendőrök agyonlőttek egy nyolcéves kislányt. Ágatha Félix egy iránytaxiban utazott az édesanyjával, amikor egy kósza golyó eltalálta.

A szemtanúk szerint a rendőrök, akiket a tavaly júliusban megválasztott, a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro szövetségesének számító Wilson Witzel riói kormányzó hatalmazott fel rá, hogy mérlegelés nélkül lőjék agyon a fegyveres bűnözőket, egy motorkerékpárra nyitottak tüzet egy szűk sikátorban. Egy szemtanú szerint az iránytaxi hat-hét méternyire lehetett csak a motortól, amire a rendőrök tüzeltek.

Bár a rendőrség a történtek után tűzharcnak minősítette az esetet, a szemtanúk szerint ilyesmiről szó se volt. Elmondásuk szerint csak a rendőrök tüzeltek.

Ez összhangban állna Witzel a Fülöp-szigetek hírhedt elnökét idéző drogpolitikájával. Witzel ugyanis "terroristaként" jellemezte a fegyveres bűnözőket, akiket szimplán agyon kell lőni. Amióta ezt bevezette, már öt gyereket lőttek agyon Rió nyomornegyedeiben. "Ennek a gyermeknek egyetlen bűne volt, hogy szegénynek született. Miért a népirtás az államunk biztonságpolitikája?" - reagált a gyikosság hírére Luciano Bandeira, a riói ügyvédi kamara elnöke. Thainã de Medeiros, a favellákban a rendőri erőszakot dokumentáló Papo Reto kollektíva tagja egyenesen népirtáshoz hasonlította Witzel politikáját, ami szerinte Rió fekete lakossága ellen irányul. (Via The Guardian)