A riói kormányzó gyilkos drogpolitikáját okolják egy nyolcéves kislány halála miatt

2019 szeptember 23., hétfő 5:10
83

Több százan tiltakoztak vasárnap Rió egyik rettegett nyomornegyedében, Complexo do Alemãoban, ahol péntek éjjel a rendőrök agyonlőttek egy nyolcéves kislányt. Ágatha Félix egy iránytaxiban utazott az édesanyjával, amikor egy kósza golyó eltalálta.

A szemtanúk szerint a rendőrök, akiket a tavaly júliusban megválasztott, a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro szövetségesének számító Wilson Witzel riói kormányzó hatalmazott fel rá, hogy mérlegelés nélkül lőjék agyon a fegyveres bűnözőket, egy motorkerékpárra nyitottak tüzet egy szűk sikátorban. Egy szemtanú szerint az iránytaxi hat-hét méternyire lehetett csak a motortól, amire a rendőrök tüzeltek.

Bár a rendőrség a történtek után tűzharcnak minősítette az esetet, a szemtanúk szerint ilyesmiről szó se volt. Elmondásuk szerint csak a rendőrök tüzeltek.

Ez összhangban állna Witzel a Fülöp-szigetek hírhedt elnökét idéző drogpolitikájával. Witzel ugyanis "terroristaként" jellemezte a fegyveres bűnözőket, akiket szimplán agyon kell lőni. Amióta ezt bevezette, már öt gyereket lőttek agyon Rió nyomornegyedeiben. "Ennek a gyermeknek egyetlen bűne volt, hogy szegénynek született. Miért a népirtás az államunk biztonságpolitikája?" - reagált a gyikosság hírére Luciano Bandeira, a riói ügyvédi kamara elnöke. Thainã de Medeiros, a favellákban a rendőri erőszakot dokumentáló Papo Reto kollektíva tagja egyenesen népirtáshoz hasonlította Witzel politikáját, ami szerinte Rió fekete lakossága ellen irányul. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt