A riói kormányzó gyilkos drogpolitikáját okolják egy nyolcéves kislány halála miatt

külföld
2019 szeptember 23., 05:10
comments 79

Több százan tiltakoztak vasárnap Rió egyik rettegett nyomornegyedében, Complexo do Alemãoban, ahol péntek éjjel a rendőrök agyonlőttek egy nyolcéves kislányt. Ágatha Félix egy iránytaxiban utazott az édesanyjával, amikor egy kósza golyó eltalálta.

link Forrás

A szemtanúk szerint a rendőrök, akiket a tavaly júliusban megválasztott, a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro szövetségesének számító Wilson Witzel riói kormányzó hatalmazott fel rá, hogy mérlegelés nélkül lőjék agyon a fegyveres bűnözőket, egy motorkerékpárra nyitottak tüzet egy szűk sikátorban. Egy szemtanú szerint az iránytaxi hat-hét méternyire lehetett csak a motortól, amire a rendőrök tüzeltek.

Bár a rendőrség a történtek után tűzharcnak minősítette az esetet, a szemtanúk szerint ilyesmiről szó se volt. Elmondásuk szerint csak a rendőrök tüzeltek.

Ez összhangban állna Witzel a Fülöp-szigetek hírhedt elnökét idéző drogpolitikájával. Witzel ugyanis "terroristaként" jellemezte a fegyveres bűnözőket, akiket szimplán agyon kell lőni. Amióta ezt bevezette, már öt gyereket lőttek agyon Rió nyomornegyedeiben. "Ennek a gyermeknek egyetlen bűne volt, hogy szegénynek született. Miért a népirtás az államunk biztonságpolitikája?" - reagált a gyikosság hírére Luciano Bandeira, a riói ügyvédi kamara elnöke. Thainã de Medeiros, a favellákban a rendőri erőszakot dokumentáló Papo Reto kollektíva tagja egyenesen népirtáshoz hasonlította Witzel politikáját, ami szerinte Rió fekete lakossága ellen irányul. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.