Irán elengedi a júliusban lefoglalt brit tartályhajót

külföld
2019 szeptember 23., 04:06
comments 10

Irán elrendelte a brit zászló alatt hajózó Stena Impero olajtanker elengedését. A tartályhajót a Hormuzi-szorosban a nyáron kialakult feszültség - több tartályhajót ért ekkor szabotázsakció, amit az amerikaiak vádjai szerint az iráni Forradalmi Gárda követett el - során foglalták le az iráni hatóságok, fogságba ejtve a 23 fős személyzetét is.

A Stena Impero személyzetének hat tagja egy július 22-én az iráni állami tévében leadott felvételen.
photo_camera A Stena Impero személyzetének hat tagja egy július 22-én az iráni állami tévében leadott felvételen. Fotó: -/AFP

A személyzet hét tagját szeptember elején már humanitárius alapon szabadon engedték.

Az iráni hatóságok közlése szerint a hajó őrizetének felfüggesztésére vonatkozó rendelet kiadása után a hajó hamarosan kifuthat a nemzetközi vizekre.

Iráni forradalmi gárdista a lefoglalt brit hajó fedélzetén.
photo_camera Iráni forradalmi gárdista a lefoglalt brit hajó fedélzetén. Fotó: HO/AFP

A Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót július 19-én foglalták le a Hormuzi-szorosban, két héttel azt követően, hogy a brit haditengerészet Gibraltárnál őrizetbe vette a Grace-1 nevű iráni tartályhajót. London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.