Irán elengedi a júliusban lefoglalt brit tartályhajót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Irán elrendelte a brit zászló alatt hajózó Stena Impero olajtanker elengedését. A tartályhajót a Hormuzi-szorosban a nyáron kialakult feszültség - több tartályhajót ért ekkor szabotázsakció, amit az amerikaiak vádjai szerint az iráni Forradalmi Gárda követett el - során foglalták le az iráni hatóságok, fogságba ejtve a 23 fős személyzetét is.

A Stena Impero személyzetének hat tagja egy július 22-én az iráni állami tévében leadott felvételen.Fotó: -/AFP

A személyzet hét tagját szeptember elején már humanitárius alapon szabadon engedték.

Az iráni hatóságok közlése szerint a hajó őrizetének felfüggesztésére vonatkozó rendelet kiadása után a hajó hamarosan kifuthat a nemzetközi vizekre.

Iráni forradalmi gárdista a lefoglalt brit hajó fedélzetén.Fotó: HO/AFP

A Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót július 19-én foglalták le a Hormuzi-szorosban, két héttel azt követően, hogy a brit haditengerészet Gibraltárnál őrizetbe vette a Grace-1 nevű iráni tartályhajót. London szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.