Boris Johnson jogsértően függesztette fel a brit parlamentet

A brit legfelsőbb bíróság kedden jogsértőnek ítélte, hogy Boris Johnson miniszterelnök kérésére a királynő öt hétre felfüggesztette a parlament működését, írja a BBC. Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke szerint a felfüggesztés extrém hatással volt a brit demokrácia alapjaira. 

A tizenegy bíra egyöntetűen semmisnek minősítette a döntést, és a parlament két házának vezetőire bízta a következő lépést.Hale azt mondta, a felfüggesztést azért látták jogsértőnek, mert lehetetlenné tette, hogy a parlament ellássa alkotmányos funkcióit, anélkül, hogy ezt észszerűen megindokolták volna.

John Bercow, az alsóház elnöke üdvözölte a döntést, és azt szeretné, ha szerdán délelőtt már ülésezne az alsóház. Sürgősen találkozni fog a pártok vezetőivel is. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető szerint az ítélet rámutat, mennyire megveti Johnson a demokráciát, ezért felszólította, hogy gondolja át a pozícióját. 

Múlt szerdán a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság is jogsértőnek találta a felfüggesztést. Az Edinburghban ülésező Court of Session háromtagú fellebbviteli fórumának határozata szerint Johnson azzal a céllal kezdeményezte az uralkodónál a londoni alsóház ülésszakának berekesztését, hogy akadályozza a brit parlament tevékenységét, így a kezdeményezés jogsértő volt. 

Mi ez az egész?

Boris Johnson augusztusban kezdeményezte a királynőnél a parlament felfüggesztését, nehogy a képviselők olyan törvényt hozzanak, ami elhalasztaná az október 31-i brexitet. A királynő ilyen esetekben nem mérlegelhet, a miniszterelnök kérésére szeptember 15-ével berekesztette az ülésszakot

Erre válaszul aztán munkáspárti és lázadó konzervatív képviselők keresztülnyomtak egy törvényt a parlamenten, amely megtiltotta, hogy az ország megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Ez azt jelenti, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson többször is előrehozott választással próbálkozott, ezt viszont rendre leszavazták a képviselők. (BBC, The Guardian)