Dupla annyi vendégmunkásunk van, mint korábban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tavaly kétszer annyian érkeztek Magyarországra munkavállalási céllal, mint 2017-ben, írja a Privátbankár. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai alapján két éve 24 539-en, tavaly pedig már 60 931-en kértek tartózkodási engedélyt munkavállalási céllal. Idén eddig 49 699-nél járunk, ami a tavalyi szám 83 százaléka. 

Az engedélykérők 

  • nagyjából 60 százaléka, 29 378 személy ukrán állampolgárságú,
  • 4009 szerb,
  • 2261 vietnámi,
  • 1938 kínai,
  •  és 1526 indiai,
  • 10 500 egyéb állampolgárságú személy.

Ezen kívül augusztus végéig 977-en kértek tartózkodási engedélyt jövedelemszerzési céllal, de ők teljesen más országokból érkeznek. Harmaduk kínai állampolgár (377-en), van köztük 65-65 iráni és török, 58 thaiföldi és 43 orosz állampolgár.

Mostanában Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő is kitartóan próbálta megtudni a kormánytól, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon, de hiába tette fel újra meg újra a kérdéseit írásban, nem kapott rájuk választ. 

A Bloomberg éppen ma közölt cikket arról, hogy a bevándorlásellenes magyar, szerb és lengyel kormány szép csendben vendégmunkások tömegeit hozza be külföldről. Az újságírók ellátogattak Sarudra is, ahol néhány éve indiaiak dolgoznak a szarvasmarhatelepen.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.