Harmadszorra sem árulta el a kormány, hogy hány vendégmunkás van Magyarországon

POLITIKA
2019 szeptember 17., 17:12
comments 206

Azt nem lehet állítani, hogy nem kitartóan érdeklődik a jobbikos Jakab Péter a kormánynál arról, hogy „Hány vendégmunkás dolgozik ma Magyarországon?”. De a kormányban emberére akadt.

Jakab országgyűlési képviselőként először július 22-én kérdezte Varga Mihályt. A felvezetés ez volt:

„Két év alatt megnégyszereződött az EU-n kívülről érkezett, Magyarországon legálisan munkát vállaló emberek száma. Az idei keret 57 ezres, kétezerrel magasabb, mint a 2018-as adat. Ez a szám feltehetően magasabb, hiszen nincs benne a 37 hiányszakmában elhelyezkedő külföldi munkavállaló, akik külön engedély nélkül is dolgozhatnak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat még a tavalyi, egész évre vonatkozó elemzését sem adta ki.”

A kérdések pedig ezek:  

  • Miért titkolják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egész évre vonatkozó elemzését? Pontosan hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon? 
  • Mennyien érkeztek harmadik országból? Kérem a pontos számok megjelenítését az országok mellett. 
  • A külföldi vendégmunkások helyett nem lenne célszerűbb és hasznosabb a magyar munkavállalók itthon tartása, valamint a külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábítása?

Nem Varga, hanem az államtitkára, Bodó Sándor „válaszolt” augusztus 6-án:

Jakabot a „válasz” nem elégítette ki, egy héten belül újra kérdezett

„Miért titkolja a Pénzügyminisztérium, hány vendégmunkás dolgozik ma Magyarországon?”

A kérdések ugyanazok voltak. 

Ismét Bodó Sándor államtitkáron volt a sor, két hét múlva érkezett meg a „válasz”:

De ezzel sem volt vége. Szeptember 2-án Jakab ismét nekifutott, hogy képviselőként választ kapjon a kormánytól. „Érti egyáltalán, hogy mit kérdeztem?” címmel megint Vargánál próbálkozott. Némileg módosított szöveggel: 

„Látva azt, hogy most már másfél hónapja nem sikerült tényszerűen, számokkal alátámasztott módon válaszolnia arra a kérdésre, hogy a bevándorlásellenes kormánypropaganda ellenére hány vendégmunkás dolgozik hazánkban, tisztelettel kérdezem Miniszter Urat: érti egyáltalán, hogy mit kérdeztem?”

De a minisztert és a minisztériumát nem lehetett kizökkenteni. Igaz, Bodó Sándort lecserélték Tállai András államtitkárra. De ez csöppent sem látszik meg az újabb, már harmadik „válaszon”, sőt. 

Így állnak most, ha lesz negyedik kör, jelentkezünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.