Éger István szerint nem fütyülték ki az orvosok az államtitkárokat

2019 szeptember 24., kedd 7:30
284

„Lebonyolításában korrekt és sikeres, ugyanakkor eredménytelen nagygyűlés volt a szombati” - mondta a 24.hu-nak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger meglepő módon azt mondta, nem igaz, hogy az orvosok kifütyülték volna a gyűlésen felszólaló államtitkárokat, bár „kétségtelen, hogy a kormányzati szereplők üres kézzel érkeztek a nagygyűlésre, ezt pedig rossz néven vették az orvosok.”  

Ez azért furcsa, mert videó is van róla, ahogy az orvosok kifütyülték Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkárt, aki csak a moderátor segítségével tudta befejezni a mondandóját, miközben a közönségben piros lapokat lengettek. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár pedig be sem tudta fejezni az egészségpolitikai sikerek felsorolását, mert az orvosok jelezték, hogy nem érdekli őket. 

Éger szerint a gyűlés nem volt haszontalan, mert kedd délután megindultak a tárgyalások. „Már kerestek a kancelláriáról és az Emmitől is, és úgy tudom, a nyugdíjas dolgozók visszafoglalkoztatásának megkönnyítését már elő is vették.”

A MOK elnöke szerint a következő hetek testületi ülésein értékelik majd a tárgyalások eredményeit, és azok fényében döntenek a további lépésekről. A lépések között felmerülhet az önkéntes túlóra felmondása is. 

A novemberi elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, továbbra sem időszerű arról beszélni, indul-e a választáson. „Október közepén derül ki, mikor nyílik meg a jelölési időszak, akkor lehet jelöléseket tenni, és az alapján dől el, kikből lesznek a jelöltek.” Az már biztos, hogy a választáson indulni fog Kincses Gyula egészségpolitikus, az MSZP-SZDSZ-kormány volt államtitkára.

A 24.hu idézi Lénárd Rita belgyógyász főorvost is, a MOK progresszív szárnyának vezetőjét, aki szerint a szombati füttyszó a „tűréshatáron lévő emberek reakciója volt”. Szerinte a rendkívüli nagygyűlésen nem voltak ott az orvostársadalom vezető rétegei, akiknek nem áll érdekükben a jelenlegi rendszer megváltoztatása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt