Leváltják a gyerekbántalmazással vádolt iskolaigazgatót Gyöngyöspatán

Kedden hivatalosan is leváltják a gyöngyöspatai Nekcsei Dömötör Általános Iskola igazgatóját, miután egy édesanya rendőrségi feljelentést tett ellene a 11 éves fia bántalmazása miatt, írja a hvg.hu. A leváltásról szóló információt megerősítette a lapnak Léderer Tamás is, aki egy romák felzárkóztatását segítő tanodát működtet a településen. 

Az ügyben vizsgálatot indított a tankerület, de ennek eredményéről még nincs hír, ezért nem tudni, hogy az igazgató végleg távozik-e, vagy tanárként az iskolában marad, esetleg áthelyezik máshová. 

Az édesanya, aki az iskola konyháján dolgozik, korábban azt mondta az Abcúgnak, hogy éppen levest osztott, amikor nagy puffanást hallott. „Kinéztem az ebédlőbe nyíló kisablakon, és láttam, hogy odavágta a fiamat a falhoz, és szorította a két vállát. Kiszóltam, hogy itt vagyok, ha van valami probléma, azt beszélje meg velem. De nem engedte el a fiamat, még néhány percig tovább szorította a vállát. Gyorsan kiszaladtam az ebédlőbe, csak akkor engedte el végül, amikor felemeltem a hangomat, hogy azonnal hívom a rendőrséget. Ezután ő megfenyegetett, hogy azonnali hatállyal keressek a fiamnak egy iskolát, teljesen ki volt fordulva önmagából. A gyerek sírógörcsöt kapott, rögtön a hátam mögé tettem, hogy nehogy megpróbálja újra bántani. Elhoztam a körzetes doktornőhöz, hogy vegyen látleletet, és elmentem a rendőrségre feljelentést tenni.”

Az esetet többen látták és alátámasztották, illetve több százan már egy petíciót is aláírtak az ügyben. 

Ez az az iskola, ami miatt három év pereskedés után nemrég másodfokon is kártérítésre kötelezte a bíróság az államot. Az intézményben ugyanis 2004 és 2017 közt származásuk alapján különítették el a roma és nem roma gyerekeket. A döntés értelmében 60 gyerek összesen 99 millió forintos kártérítést kap, amiért elkülönítve, alacsony színvonalon oktatták őket. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.