Vádat emeltek Németországban a Volkswagen vezérei ellen

2019 szeptember 24., kedd 11:37
102

Piaci manipuláció miatt vádat emelt kedden a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen vezérigazgatója és felügyelőbizottsági elnöke, valamint egy korábbi vezérigazgatója ellen a dízelbotrány miatt. 

Az ügyézség szerint Herbert Diess vezérigazgató, Hans Dieter Pötsch felügyelőbizottsági elnök és Martin Winterkorn volt vezérigazgató szándékosan túl későn tájékoztatta a részvényeseket a dízelbotrányból fakadó milliárdos nagyságrendű költségekről, amivel törvénytelenül befolyásolták a társaság részvényének árfolyamát.

Legkésőbb 2015 júliusában mindhárom vádlott tisztában volt a dízelbotrány várható pénzügyi következményeivel, de a részvények árfolyamát befolyásoló információkat szeptemberig elhallgatták, hogy elkerüljék az árfolyam süllyedését.

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség 2015-ben vádolta meg azzal az autógyárat, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Ennek segítségével a teszteken kiváló értékeket produkáltak az autók, míg a valós használat során jóval a környezetvédelmi határértékek fölött bocsátottak ki nitrogén-oxidot.

Winterkorn a botrány kirobbanása után lemondott, és 2017-ben azt mondta, fogalma sem volt a csalásról, amíg a Volkswagen hivatalosan el nem ismerte. A dízelbotrányról szóló híreinket itt olvashatja. (MTI, Reuters

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt