Egy harmadik bírónak is 800 ezer forintot kell fizessen a Magyar Idők kiadója

bűnügy
2019 szeptember 26., 13:18
comments 32

A hét elején a bíróság jogerősen már két bíró, Vasvári Csaba és Vadász Viktor esetében kimondta, hogy a Magyar Idők című kormánylap személyiségi jogsértést követett el velük szemben, ezért összesen 1,6 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a számukra, a Magyar Idők jogutódjának, a Magyar Nemzetnek pedig 15 napon belül egy helyreigazítást is le kell hoznia.

Csütörtökön pedig egy harmadik bíró, Matusik Tamás perében született ítélet, mely kimondta, hogy a Magyar Idők című napilap 2018. augusztus 21. napján megjelent számában „Kettős mérce a hazai bíróságokon” című cikkben, valamint a magyaridok.hu internetes hírportálon 2018. augusztus 24. napján közzétett „Kettős mérce a hazai bíróságokon” című írásban az alperes azzal sértette meg a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát, hogy azon valós tényeket, miszerint dr. Matusik Tamás felperes korábban bíróként a Fair Trials International által szervezett és a Nyílt Társadalom Alapítvány által is támogatott szakmai találkozón, valamint a Magyar Helsinki Bizottság által szervezett szakmai rendezvényen részt vett, valamint hogy korábban a Magyar Helsinki Bizottság magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője volt, abban a hamis színben tüntette fel, mintha a felperes bíróként nem függetlenül végezné tevékenységét, továbbá annak valótlan állításával, hogy Matusik Tamás felperes a Twitteren a kormányról kritikus bejegyzéseket tesz közzé.

Ezzel kisebb módosításokkal megerősítette a bíróság az elsőfokon hozott ítéletet, a sérelemdíjat pedig 800 ezer forintra emelték fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.