Bosznia-Hercegovinában nem akarják, hogy a horvátok a határon tárolják az atomhulladékukat

Több 444 videó?
Szeretném

Több százan tüntettek pénteken Bosznia-Hercegovinában, a horvát határhoz közeli Bosanska Novi városában egy tervezett radioaktívhulladék-tároló ellen, amelyet Horvátország a szomszédos Dvorba laktanyájának területén létesítene.

Fotó: Radivoje Pavicic/AP

Horvátországnak legkésőbb 2023-ig át kell vennie a Krsko szlovén-horvát közös atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékának felét, míg a magas aktivitású hulladék 2043-ig az atomerőműben marad. Míg Szlovénia úgy döntött, hogy Krskótól fél kilométerre, Vrbinában épít saját radioaktívhulladék-tárolót, Horvátország a tervek szerint a horvát-boszniai határ mellett tervezi létesíteni azt.

A tüntetők szerint ezzel Zágráb az Una folyó mentén élő közel 300 ezer ember életét és egészségét veszélyezteti. 

A radioaktívhulladék-tároló 900 méterre lenne az Una Nemzeti Parktól, amely természetvédelmi terület.A szervezők szerint a határ két oldalán élő embereket senki sem kérdezte meg, mit szólnak hozzá, hogy környezetükben nukleáris hulladékot tárolnak majd, ezért minden eszközzel küzdeni fognak ellene.

Fotó: Radivoje Pavicic/AP

Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter a hét elején a horvát RTL televíziónak úgy nyilatkozott, Zágráb még nem döntötte el, hol helyezi el a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékát. Ha az említett helyszín mellett dönt, Bosznia-Hercegovina hangot adhat kétségeinek és ellene szóló érveinek.

A miniszter jövő héten ül tárgyalóasztalhoz szlovén kollégájával, hogy végleges döntést hozzanak arról, Horvátország saját radioaktív-hulladék részét, a szlovénekkel közösen Vrbnikben tárolja-e a jövőben, vagy saját tárolót épít. Két évvel ezelőtt a horvát kormány elvetette a közös tároló lehetőségét, mert a szlovénok által Vrbinába tervezett közel félmilliárd eurós projektben nem teljesültek a horvát igények.

A horvát határhoz közeli krskói atomerőmű 1983 óta működik. Ez Westinghouse nyomottvizes reaktor, teljesítménye eredetileg 632 megawatt volt, 2000 óta 696 megawatt. Az első nyugati típusú atomerőmű, amelyet egy szocialista államban építettek.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Éves szinten 5,5 milliárd kilowattóra (kWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, s a horváténak mintegy ötödét fedezi. (BalkanInsight/MTI)