Két év börtönt kapott a parlamenti raktáros, aki ellopta a Fidesznek szánt laptopokat

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Nem jogerősen két év börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a raktárost, aki  a Parlament és a Képviselői Irodaház épületéből számítástechnikai eszközöket lopott el, közölte a törvényszék sajtóosztálya pénteken.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy először a  Fidesz-frakció ellopott hét laptopjának ügyében kezdett nyomozni a rendőrség.  A két HP, a két Toshiba és a három Lenovo 2016. március 3-án érkezett meg a Képviselői Irodaház raktárába, ám amikor egy hónappal később szerették volna megkapni a frakció tagjai, már nyoma sem volt a laptopoknak.

A Parlament épületében dolgozó raktáros 2014 áprilisa és 2016 januárja között több mint száz számítástechnikai eszközt fosztott meg a köztulajdon jellegétől. A zsákmányt a mélygarázson és a személyzeti bejáraton keresztül vitte ki az épületből országgyűlési őrként dolgozó élettársa, a másodrendű vádlott segítségével. A raktáros az eltulajdonított tárgyakat a per harmad- és negyedrendű vádlottjainak és ismeretleneknek értékesítette.

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt 2 év börtönre, 400 ezer forint pénzbüntetésre és 3 millió 415 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte az elsőrendű vádlottat.

A másodrendű vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként, üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre, 300 ezer forint pénzbüntetésre, valamint lefokozásra ítélték.

A harmadrendű vádlott folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt 1 év 4 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt, 200 ezer forint pénzbüntetést és 1 millió 145 ezer forint vagyonelkobzást, a negyed rendű vádlott pedig orgazdaság vétsége miatt 120 ezer forint pénzbüntetést és 10 ezer forint vagyonelkobzást kapott.

A törvényszék egyetemlegesen kötelezte az első- és a másodrendű vádlottat, hogy térítse meg az Országgyűlés Hivatalának okozott kárt. (MTI)