Könnygázt és vízágyúkat vetettek be a hónapok óta kitartó tüntetők ellen Hongkongban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a hongkongi rendőrség szombaton, hogy feloszlassa a tüntetőket, akik köveket dobáltak, ablakokat törtek be és lezárták a kínai hadsereg főhadiszállásához vezető utat. A feketébe öltözött és maszkot viselő tüntetők esernyőkkel próbáltak védekezni a vízsugarak ellen. 

Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

A rendőrség kék festékkel kevert vizet használt, hogy könnyebben azonosítani lehessen a résztvevőket. A Kínai Népköztársaság október 1-jén, azaz kedden ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ezért újra felerősödtek a Kommunista Párt elleni megmozdulások. 

Fotó: MOHD RASFAN/AFP

A hónapok óta tartó tüntetések azután sem álltak le, hogy Hongkong kormányzója szeptember elején hivatalosan is visszavonta a tiltakozásokat elindító kiadatási törvényt. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó