Délig gondolkozhat Trócsányi sorsán az EP jogi bizottsága

Hétfő délelőtt dől el, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén.

Múlt csütörtökön két biztos-jelöltről állapította meg az EP jogi bizottsága, hogy egyelőre nem kezdhetik el a meghallgatási procedúrát. Az eljárás alatt különböző parlamenti szakbizottságok faggatják a jelölteket, és a végén a parlament egyszerre szavaz az összes jelölt alkalmasságáról. 

A meghallgatások már most hétfőn elkezdődnek, de a magyar és a román biztos egyelőre nem kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az üléseken. Mindkettejük esetében összeférhetetlenségi problémákat találtak a jogi bizottságban, ami egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben átnézte a helyzetüket. 

Trócsányit elfogultnak találták Oroszország irányában, mert igazságügyi miniszterként két, az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) által Magyarországon lépre csalt orosz fegyverkereskedőt nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adott ki, akik azóta szabadon engedték őket. A másik probléma az volt vele, hogy tavaly nyárig papíron társtulajdonos volt egy olyan ügyvédi irodában, ami a magyar kormánynak is dolgozott. Trócsányi érdemben csak az utóbbi vádra reagált: azt mondta, hogy 2007 óta gyakorlatilag nincs köze az ügyvédi irodához, és egyetlen fillért sem vett ki belőle, a tulajdonrészét pedig névértéken adta el 2018-ban, vagyis állítása szerint nem keresett azzal, hogy a cége a magyar államnak dolgozott. 

A parlamenti bizottság hétfő délelőtti ülésén mind a román, mind a magyar jelölt esetében dönthet úgy, hogy a két ember tehet valamilyen gesztust, aminek teljesülése után mégis mehetnek a meghallgatásokra. Vagy határozhat úgy is, hogy arra kérik Ursula von der Leyent, hogy adjon nekik más szakterületet, amely esetében a felvetett összeférhetetlenségi problémák kevésbé aggályosak. (Erre alig van esély, hiszen a többi jelölt meghallgatása közben elkezdődik, nehéz lenne így a testület átszervezését kérni.) A harmadik lehetőség, hogy a bizottság írásba adja a parlament elnökének, hogy a jelöltek alkalmatlanok, és felszólítják az elnököt, hogy javasolja von der Leyennek, hogy kérjen új jelölteket a tagállamok kormányaitól. 

Utóbbi esetben Ursula von der Leyennek kellene Orbán Viktorhoz fordulnia, hogy nevezzen meg egy új jelöltet.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.