Délig gondolkozhat Trócsányi sorsán az EP jogi bizottsága

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfő délelőtt dől el, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén.

Múlt csütörtökön két biztos-jelöltről állapította meg az EP jogi bizottsága, hogy egyelőre nem kezdhetik el a meghallgatási procedúrát. Az eljárás alatt különböző parlamenti szakbizottságok faggatják a jelölteket, és a végén a parlament egyszerre szavaz az összes jelölt alkalmasságáról. 

A meghallgatások már most hétfőn elkezdődnek, de a magyar és a román biztos egyelőre nem kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az üléseken. Mindkettejük esetében összeférhetetlenségi problémákat találtak a jogi bizottságban, ami egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben átnézte a helyzetüket. 

Trócsányit elfogultnak találták Oroszország irányában, mert igazságügyi miniszterként két, az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) által Magyarországon lépre csalt orosz fegyverkereskedőt nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adott ki, akik azóta szabadon engedték őket. A másik probléma az volt vele, hogy tavaly nyárig papíron társtulajdonos volt egy olyan ügyvédi irodában, ami a magyar kormánynak is dolgozott. Trócsányi érdemben csak az utóbbi vádra reagált: azt mondta, hogy 2007 óta gyakorlatilag nincs köze az ügyvédi irodához, és egyetlen fillért sem vett ki belőle, a tulajdonrészét pedig névértéken adta el 2018-ban, vagyis állítása szerint nem keresett azzal, hogy a cége a magyar államnak dolgozott. 

A parlamenti bizottság hétfő délelőtti ülésén mind a román, mind a magyar jelölt esetében dönthet úgy, hogy a két ember tehet valamilyen gesztust, aminek teljesülése után mégis mehetnek a meghallgatásokra. Vagy határozhat úgy is, hogy arra kérik Ursula von der Leyent, hogy adjon nekik más szakterületet, amely esetében a felvetett összeférhetetlenségi problémák kevésbé aggályosak. (Erre alig van esély, hiszen a többi jelölt meghallgatása közben elkezdődik, nehéz lenne így a testület átszervezését kérni.) A harmadik lehetőség, hogy a bizottság írásba adja a parlament elnökének, hogy a jelöltek alkalmatlanok, és felszólítják az elnököt, hogy javasolja von der Leyennek, hogy kérjen új jelölteket a tagállamok kormányaitól. 

Utóbbi esetben Ursula von der Leyennek kellene Orbán Viktorhoz fordulnia, hogy nevezzen meg egy új jelöltet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.