Délig gondolkozhat Trócsányi sorsán az EP jogi bizottsága

eu
2019 szeptember 30., 04:12
comments 194

Hétfő délelőtt dől el, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén.

Múlt csütörtökön két biztos-jelöltről állapította meg az EP jogi bizottsága, hogy egyelőre nem kezdhetik el a meghallgatási procedúrát. Az eljárás alatt különböző parlamenti szakbizottságok faggatják a jelölteket, és a végén a parlament egyszerre szavaz az összes jelölt alkalmasságáról. 

A meghallgatások már most hétfőn elkezdődnek, de a magyar és a román biztos egyelőre nem kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az üléseken. Mindkettejük esetében összeférhetetlenségi problémákat találtak a jogi bizottságban, ami egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben átnézte a helyzetüket. 

Trócsányit elfogultnak találták Oroszország irányában, mert igazságügyi miniszterként két, az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) által Magyarországon lépre csalt orosz fegyverkereskedőt nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adott ki, akik azóta szabadon engedték őket. A másik probléma az volt vele, hogy tavaly nyárig papíron társtulajdonos volt egy olyan ügyvédi irodában, ami a magyar kormánynak is dolgozott. Trócsányi érdemben csak az utóbbi vádra reagált: azt mondta, hogy 2007 óta gyakorlatilag nincs köze az ügyvédi irodához, és egyetlen fillért sem vett ki belőle, a tulajdonrészét pedig névértéken adta el 2018-ban, vagyis állítása szerint nem keresett azzal, hogy a cége a magyar államnak dolgozott. 

A parlamenti bizottság hétfő délelőtti ülésén mind a román, mind a magyar jelölt esetében dönthet úgy, hogy a két ember tehet valamilyen gesztust, aminek teljesülése után mégis mehetnek a meghallgatásokra. Vagy határozhat úgy is, hogy arra kérik Ursula von der Leyent, hogy adjon nekik más szakterületet, amely esetében a felvetett összeférhetetlenségi problémák kevésbé aggályosak. (Erre alig van esély, hiszen a többi jelölt meghallgatása közben elkezdődik, nehéz lenne így a testület átszervezését kérni.) A harmadik lehetőség, hogy a bizottság írásba adja a parlament elnökének, hogy a jelöltek alkalmatlanok, és felszólítják az elnököt, hogy javasolja von der Leyennek, hogy kérjen új jelölteket a tagállamok kormányaitól. 

Utóbbi esetben Ursula von der Leyennek kellene Orbán Viktorhoz fordulnia, hogy nevezzen meg egy új jelöltet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.