Orbán miért nevezte fake news-nak, hogy a veje EU-s támogatásokhoz jutott?

POLITIKA
2019 október 01., 09:34
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor hétfő este a finn miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatót, ahol egy finn újságíró arról kérdezte Antti Rinnét, hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogy lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat. A kérdésre Rinne helyett Orbán válaszolt:

link Forrás

„Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news.”

Írtunk Havasi Bertalannak, hogy megtudjuk, hogyan értette a miniszterelnök úr, mi nem volt igaz ebben. Vajon arra gondolt, hogy nem Tiborcz István nyerte az EU-s pénzt, hanem a cége, vagy esetleg hogy nem is volt EU-s pénz, mert végül is a magyar kormány kifizette? (Frissítés: Havasi nem válaszolt.)

Az Elios nevű cégről van szó, aminek a 2009-es alapításától éveken Tiborcz István volt az egyik vezető tisztségviselője és egy ideig a résztulajdonosa. Az Elios a 2009-es indulása után néhány év alatt lett többmilliárdos forgalmú vállalat. Nagyrészt annak köszönhették ezt, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főként uniós finanszírozású – projekteket. A Direkt 36 írta meg, hogy különösen jól szerepelt a cég a közvilágítási felújításokra kiírt pályázatokon, amiben szerepet játszott az is, hogy a pályázatok nagy részét olyan feltételekkel írták ki, amelyeknek az Elioson kívül senki vagy csak nagyon kevés cég tudott volna megfelelni.  

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált a projekt körül, miközben a magyar hatóságok vizsgálódgattak, de érdemben nem piszkálták az ügyet. (Ha Orbán arra gondolt, hogy még nem is volt a veje, az nem stimmel, mert 2013 nyarán házasodott össze Tiborcz István és Orbán Ráhel. Tiborcz 2015-ben szállt ki az Eliosból, amikor az OLAF már vizsgálódott.)

Az egyre kínosabbá váló Elios-ügyet azzal a húzással zárta le a kormány - ahogy az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából derült ki -, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit végül nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzák. Vagyis nem adták le az Elios-os számlákat, így lényegében nem volt EU-s támogatás. 13 milliárdot nem uniós támogatásból, hanem a magyar adófizetők pénzéből fizettek ki. Ezzel pedig megakadályozták, hogy az uniós támogatások felett őrködő OLAF tovább vizsgálódjon az ügyben, nekik a magyar költségvetéshez már nincs közük, az ottani szabálytalanságok már a magyar ügyészségre tartoznak, ahol ugye nem találtak szabálytalanságot. 

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik
photo_camera Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A finn miniszterelnök egyébként általánosságban annyit mondott: ha valaki nem tartja be a közös szabályokat, szankcióknak kell jönniük. 

A témában mozgósképes ajánlatunk:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.