Orbán Viktor is bekerült a Városliget aranykorát bemutató új kiállításba

Budapest
2019 október 01., 09:09
comments 143

Millennium Háza néven nyílik meg az egykori Olof Palme Ház a Városligetben október 26-án. A felújított épületben a Városliget aranykorát bemutató, interaktív kiállítás lesz. A tárlat a Városliget történetét tekinti át, elsősorban a dualizmus időszakára koncentrálva: egy milleniumi földalatti kocsiban például tabletek viszik a látogatót virtuális századfordulós utazásra, a Városliget épületeit többméteres pop-up lapozó mutatja be, de egy AR alkalmazás segítségével szelfizni is lehet Gábriel arkangyal mellett, a Hősök tere fölött - írja az MTI.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Petri Lukács Ádám kurátor a kiállítást bemutatva elmondta, hogy az elsősorban a fiatal korosztályokra fókuszáló tárlat a gyerekbarát Liget újabb állomása is.

És íme egy részlet belőle, amit az épületet bejáró L. Simon László Facebook oldalán találtuk. 

photo_camera A képhez mellékelt szöveg: Fél egykor országszerte megszólaltak a harangok, majd Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimány Tibor, Király Béla mellett Orbán Viktor szólalt fel, aki a legerősebb hatású beszédet mondta el. Fotó: L. Simon László/Facebook

Az épületet a Liget Projekt keretében újították fel. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a sajtóbejáráson azt mondta, hogy a Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának.  A cél az volt Baán szerint, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy hosszú évtizedek után végre méltó állapotban és méltó funkcióval kapja vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet. 

A műemléki felújítást, az ahhoz kapcsolódó parkrekonstrukciót, a kiállítás, a kávézó és a rózsakert kialakítását összesen 4 milliárd forintból végezték el.

Az épületben nagy részletességű, egész szobányi méretű maketten mutatják be a vitatott Liget Budapest projektet. 

A Millenium Háza bejáratához közel a sajtóbejárás idején mintegy tucatnyi tüntető követelte a Liget Budapest projekt leállítását. 

Az Olof Palme/Millennium Háza megújításáról videót is készült: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.