Trump az ausztrál miniszterelnököt kérte, hogy segítsen megfúrni a Mueller-jelentést

2019 október 1., kedd 3:02
166

Donald Trump amerikai elnök telefonon kérte Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt, hogy segítsen információkat gyűjteni a Mueller-jelentés hiteltelenítését célzó, William P. Barr igazságügyminiszter által vezetett nyomozáshoz. Az elnök ezen keresztül szeretné bebizonyítani, hogy a Mueller-féle nyomozás korrupt és elfogult volt, és minden rendben volt a 2016-os választásokkal kapcsolatban. 

A New York Times szerint a Trump és Morrison közti beszélgetésre nem sokkal az előtt került sor, hogy Morrison szeptemberben az Egyesült Államokba látogatott volna. A miniszterelnök igent mondott Trump kérésére.

Utólag az ausztrál kormány megerősítette, hogy sor került a beszélgetésre, amit hasonló módon titkosítottak, mint Trump és az ukrán elnök párbeszédét, amire most az alkotmányossági vádeljárás épül. Az ausztrál kormány közleményt adott ki az ügyről, amlyben azt írták, mindig is készen álltak az együttműködésre annak érdekében, hogy többet megtudjunk a nyomozás alatt levő ügyekről, és a miniszterelnök csak ezt az elkötelezettséget erősítette meg telefonon. 

A New York Times szerint viszont a beszélgetés ismét azt mutatja, hogy Trump magas szintű diplomáciai kapcsolatokat is bevet a személyes politikai céljai elérése érdekében.  

Az áprilisban nyilvánosságra hozott, Robert Mueller különleges ügyész által írt jelentés arra kereste a választ, bizonyítható-e, hogy Trump kampánystábja idegen Oroszországgal konspirált a 2016-os választás befolyásolása érdekében, illetve akadályozta-e Trump az igazság felderítését. A nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump kampánystábja tudatosan összejátszott volna az orosz állammal, de kiderített jó néhány bűncselekményt, ami Trumpékhoz kapcsolódott

A különleges ügyész nem tudta biztosan kijelenteni, hogy Trump nem akadályozta az igazság feltárását, „a tények és az alkalmazható jogszabályok alapján azonban nem tudunk erre a következtetésre jutni" - írta

Mueller a nyomozás során egyenként leszámolt Trump stábjából azokkal, akik a leginkább keresték a kapcsolatot az oroszokkal a kampány idején. Leginkább pénzmosásért vagy a hatóságok félrevezetéséért emeltek vádat ellenük. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt