Trump az ausztrál miniszterelnököt kérte, hogy segítsen megfúrni a Mueller-jelentést

külföld
2019 október 01., 03:02
comments 165

Donald Trump amerikai elnök telefonon kérte Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt, hogy segítsen információkat gyűjteni a Mueller-jelentés hiteltelenítését célzó, William P. Barr igazságügyminiszter által vezetett nyomozáshoz. Az elnök ezen keresztül szeretné bebizonyítani, hogy a Mueller-féle nyomozás korrupt és elfogult volt, és minden rendben volt a 2016-os választásokkal kapcsolatban. 

A New York Times szerint a Trump és Morrison közti beszélgetésre nem sokkal az előtt került sor, hogy Morrison szeptemberben az Egyesült Államokba látogatott volna. A miniszterelnök igent mondott Trump kérésére.

Utólag az ausztrál kormány megerősítette, hogy sor került a beszélgetésre, amit hasonló módon titkosítottak, mint Trump és az ukrán elnök párbeszédét, amire most az alkotmányossági vádeljárás épül. Az ausztrál kormány közleményt adott ki az ügyről, amlyben azt írták, mindig is készen álltak az együttműködésre annak érdekében, hogy többet megtudjunk a nyomozás alatt levő ügyekről, és a miniszterelnök csak ezt az elkötelezettséget erősítette meg telefonon. 

A New York Times szerint viszont a beszélgetés ismét azt mutatja, hogy Trump magas szintű diplomáciai kapcsolatokat is bevet a személyes politikai céljai elérése érdekében.  

Az áprilisban nyilvánosságra hozott, Robert Mueller különleges ügyész által írt jelentés arra kereste a választ, bizonyítható-e, hogy Trump kampánystábja idegen Oroszországgal konspirált a 2016-os választás befolyásolása érdekében, illetve akadályozta-e Trump az igazság felderítését. A nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump kampánystábja tudatosan összejátszott volna az orosz állammal, de kiderített jó néhány bűncselekményt, ami Trumpékhoz kapcsolódott

A különleges ügyész nem tudta biztosan kijelenteni, hogy Trump nem akadályozta az igazság feltárását, „a tények és az alkalmazható jogszabályok alapján azonban nem tudunk erre a következtetésre jutni" - írta

Mueller a nyomozás során egyenként leszámolt Trump stábjából azokkal, akik a leginkább keresték a kapcsolatot az oroszokkal a kampány idején. Leginkább pénzmosásért vagy a hatóságok félrevezetéséért emeltek vádat ellenük. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.