„Jogos a korrupció elleni harc követelése” - ismerte el az iraki miniszterelnök, miután lángba borultak Bagdad utcái

Jogosnak nevezte pénteken Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök az iraki tüntetők követeléseit, és ígéretet tett arra, hogy a kormány teljesíteni fogja őket. „Jogos a korrupció elleni harc követelése, és érthető a fiatalok jövője iránti aggodalom, mi pedig helyt adunk minden törvényes követelésnek” - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: mindez nem pusztán üres ígéret a kormány részéről. Hozzátette, hogy nem lehet egy varázsütésre megoldani Irak problémáit. 

Egy iraki tüntető egy kiégett rendőrségi jármű előttFotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Felszólította azonban a tüntetőket arra is, ne hallgassanak olyanokra, akik reménytelenséget igyekeznek kelteni, és ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba torkolljanak. Mahdi egyben az is megígérte, hogy ha a törvényhozók támogatják, alapjövedelmet biztosít a szegény családoknak. 

A kedd óta tartó, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kirobbant tüntetésekben legkevesebb harminc ember, köztük két rendőr vesztette életét. Az iraki emberi jogi kormánybizottság szóvivője, Ali al-Bajáti az EFE spanyol hírügynökségnek csütörtökön azt mondta, hogy legalább 1509 ember, köztük a biztonsági erők négyszáz tagja sebesült meg az utcai összecsapásokban.

Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Az internet működését figyelő Netblocks csoport szerint az ország csaknem 75 százalékában blokkolták az internetelérést, de az asz-Szumaríja nevű iraki tévétársaság szerint a szolgáltatást azóta a legtöbb helyen visszaállították.

A héten a kormány korrupcióellenes hivatala csaknem ezer, sikkasztással gyanúsított dolgozónak mondott fel az állami szférában, elemzők szerint azért, hogy így bizonyítsa elkötelezettségét a korrupció elleni harcban. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér