Simonka ügyében két másik fideszes képviselő rokonait is költségvetési csalással vádolja az ügyészség

bűnügy
2019 október 04., 03:55

Kerényi János regionális pártigazgató unokaöccsét és a szintén fideszes országgyűlési képviselő Varga Gábor hozzátartozóit is megvádolták Simonka büntetőperében, írja a 24.hu. A lap szerint Kerényi János országgyűlési képviselő, a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának unokaöccse, Kerényi István az ügy negyedrendű vádlottja. Őt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással , valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolják. 

Kerényi János
photo_camera Kerényi János

Ugyanezzel vádolják Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő apósát, Koncz Gyulát, valamint sógorát, Koncz Ákost is. Ők az ügy tizenketted-, illetve tizenharmadrendű vádlottjai. Koncz Gyula egy ideig előzetes letartóztatásban is volt.

A lap megjegyzi, hogy  Kerényi dél-alföldi regionális igazgatóként pártügyekben gyakorlatilag a főnöke volt Simonkának, a Fejér megyei Varga a békési Simonka padtársa volt az Országgyűlésben az előző ciklusban. 

Simonka György és 32 társa ellen augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Kerényi János elismerte, hogy az unokaöccse az egyik vádlottja a büntetőeljárásnak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tőle független ez az ügy. Varga Gábor azt mondta, nem neki kell felelősséget vállalnia azért, amit az apósa és a sógora csinál. Hozzátette, hogy a rokonait nem ő mutatta be Simonka Györgynek, már korábbról ismerték egymást. 

Simonka Györgyöt kitüntetik a dél-békési térség fejlesztéséért
photo_camera Simonka Györgyöt kitüntetik a dél-békési térség fejlesztéséért Fotó: Simonka György/Facebook

Az ügyben nemcsak Simonka Györgyöt, hanem lassan kiterjedt családját is bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség. Az ügyészség a fideszes parlamenti képviselő neje, Simonkáné Gábor Marianna és unokahúga, Tóth Renáta ellen már vádat is emelt.

A vád szerint Simonka, miután képviselőként tudta, hogy a termelő és értékesítő szövetkezeti (TÉSZ) rendszer jelentős támogatásokhoz juthat majd EU-s és magyar költségvetési forrásból, közeli családtagjai és bizalmasai részvételével céghálót épített ki a vissza nem térítendő támogatások megszerzésére, hogy a pénzt majd saját hasznukra fordítsák. Simonka ugyan ügyelt arra, hogy az érintett társaságok cégjogi szempontból ne legyenek hozzá köthetők, de ügyelt rá, hogy azok vezető tisztségviselői, tulajdonosai könnyen befolyásolható és irányítható családtagjai, vele hosszabb ideje alárendeltségi viszonyban levő munkatársai legyenek.