Belelőttek a tüntető tömegbe Irakban, már legalább 70 halottja van a megmozdulásoknak

2019 október 5., szombat 9:32
57

Kedd óta már legalább hetven halálos áldozata van az iraki kormány-ellenes tüntetéseknek. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy hallja az elégedetlenek hangját, de nincs csodaszer az ország gondjainak orvoslására, úgyhogy mindenkit nyugalomra int, és támogatásáról biztosította a belügyi alakulatokat. Amelyek pénteken Bagdadban éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen, néhány áldozatukkal fejlövés végzett. Egyes beszámolók szerint civil ruhás mesterlövészek is gyilkoltak meg tüntetőket, de rendőröket is.

A tüntetések kedden kezdődtek, az ország déli, jórészt síiták lakta településein, de gyorsan tovább terjedtek, és most már a fővárosban is rendszeresek a demonstrációk. 

Tüntetés Bagdadban október 4-én. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A tüntetések a jelek szerint spontán alakultak, nincsenek azonosítható fő szervezők, vagy a politikából ismert szónokok. Az elégedetlenkedést a rossz életkörülmények szítják: sok fiatalnak nincs munkája, az állami szolgáltatások nagyon silányak, és mindent behálóz a korrupció.

Az országban az erőszakig menő politikai feszültségeknek sokáig vallási színezete is volt: általában a szunnita kisebbség fejezte ki elégedetlenségét a Szaddám-rezsim megdöntése óta domináns síita többséggel szemben. Most azonban síita többségű településeken kezdődtek a tüntetések, egy síita vezetésű kormánnyal szemben. (BBC)  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt