Belelőttek a tüntető tömegbe Irakban, már legalább 70 halottja van a megmozdulásoknak

külföld
2019 október 05., 09:32
comments 56

Kedd óta már legalább hetven halálos áldozata van az iraki kormány-ellenes tüntetéseknek. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy hallja az elégedetlenek hangját, de nincs csodaszer az ország gondjainak orvoslására, úgyhogy mindenkit nyugalomra int, és támogatásáról biztosította a belügyi alakulatokat. Amelyek pénteken Bagdadban éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen, néhány áldozatukkal fejlövés végzett. Egyes beszámolók szerint civil ruhás mesterlövészek is gyilkoltak meg tüntetőket, de rendőröket is.

A tüntetések kedden kezdődtek, az ország déli, jórészt síiták lakta településein, de gyorsan tovább terjedtek, és most már a fővárosban is rendszeresek a demonstrációk. 

Tüntetés Bagdadban október 4-én.
photo_camera Tüntetés Bagdadban október 4-én. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A tüntetések a jelek szerint spontán alakultak, nincsenek azonosítható fő szervezők, vagy a politikából ismert szónokok. Az elégedetlenkedést a rossz életkörülmények szítják: sok fiatalnak nincs munkája, az állami szolgáltatások nagyon silányak, és mindent behálóz a korrupció.

Az országban az erőszakig menő politikai feszültségeknek sokáig vallási színezete is volt: általában a szunnita kisebbség fejezte ki elégedetlenségét a Szaddám-rezsim megdöntése óta domináns síita többséggel szemben. Most azonban síita többségű településeken kezdődtek a tüntetések, egy síita vezetésű kormánnyal szemben. (BBC)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.