Először figyeltek meg disznókat eszközt használni

ÁLLAT
2019 október 05., 15:31
comments 278

Különleges felfedezésről számolt be a National Geographic, egy rendkívül ritka, a Fülöp-szigeteken honos disznóféléről. A magyarul cebuszigeti disznónak (Sus cebifrons) nevezett fajta több példányát is azon kapták, hogy botokkal ásnak.

Először 2015-ben, a párizsi állatkertben figyelte meg egy kutató, hogy a disznók bottal ásnak. Ezután éveken át követték tevékenységüket, mert nagyon különleges dolog, hogy egy állat szerszámot vesz magához. Emberszabású majmoknál, delfineknél, varjaknál már megfigyeltek eszközhasználatot, de disznóknál még sosem.

Cebuszigeti disznó pihen, itt nem használ eszközt.
photo_camera Cebuszigeti disznó pihen, itt nem használ eszközt. Fotó: Grendelkhan - Wikimedia

A párizsi állatkert disznói a kismalacok születése előtt vesznek botot a szájukba, hogy egy kisebb területen mélyedést ássanak, illetve eltakarítsák a faleveleket. A területen fészket építenek a malacoknak.

A megfigyelés egyelőre csak egy kicsi, és fogságban élő csoportra érvényes, de így is komoly jelentősége van.  

 Íme egy videó egy eszközt használó disznóról: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.