Indulásra készen állnak az első női űrséta tagjai

Több 444 videó?
Szeretném

A NASA bejelentette, hogy fél év halasztás után, október 21-én az űrhajózás történetében először olyan űrsétát szerveznek, amelynek csak női tagjai lesznek. 

Christina Koch és Jessica Meir már a nemzetközi űrállomáson vannak, előbbi már 200 napja, és ha 300 napra tervezett küldetése után hazatér, akkor ő lesz a leghosszabb ideig űrben tartózkodó nő a világon. Meir a múlt héten érkezett az űrállomásra.

Eredetileg márciusra tervezték a csak női űrhajósokból álló sétát, akkor Koch egy másik kollégájával merészkedett volna ki, csakhogy a missziót le kellett fújni: kiderült, hogy túl nagy az eredetileg férfiakra tervezett űrruha. Mostanra elkészültek a megfelelő változatok. 

Középen Christina Koch, a nemzetközi űrállomáson. Tőle balra Nick Hauge, jobbra Anne McClain. Márciusban még úgy volt, hogy McClainnel mennek az első női misszióra.Fotó: HANDOUT/AFP

Az űrhajósok az űrállomás napelemeinek akkumulátorait cserélik le. A művelethez összesen öt űrsétára lesz szükség, a csak női csapat munkája lesz a sorban a negyedik. Koch vasárnap is kimerészkedik az űrbe, akkor egy férfi lesz a párja, de kettejük közül ő lesz a parancsnok. 

A NASA szeretné, ha az eddiginél jóval több női űrhajóssal dolgozhatna. Eddig 213 férfi és 14 nő vett részt űrsétán az űrkutatás történetében. (AP)