Indulásra készen állnak az első női űrséta tagjai

űrkutatás
2019 október 05., 09:57
comments 291

A NASA bejelentette, hogy fél év halasztás után, október 21-én az űrhajózás történetében először olyan űrsétát szerveznek, amelynek csak női tagjai lesznek. 

Christina Koch és Jessica Meir már a nemzetközi űrállomáson vannak, előbbi már 200 napja, és ha 300 napra tervezett küldetése után hazatér, akkor ő lesz a leghosszabb ideig űrben tartózkodó nő a világon. Meir a múlt héten érkezett az űrállomásra.

Eredetileg márciusra tervezték a csak női űrhajósokból álló sétát, akkor Koch egy másik kollégájával merészkedett volna ki, csakhogy a missziót le kellett fújni: kiderült, hogy túl nagy az eredetileg férfiakra tervezett űrruha. Mostanra elkészültek a megfelelő változatok. 

Középen Christina Koch, a nemzetközi űrállomáson. Tőle balra Nick Hauge, jobbra Anne McClain. Márciusban még úgy volt, hogy McClainnel mennek az első női misszióra.
photo_camera Középen Christina Koch, a nemzetközi űrállomáson. Tőle balra Nick Hauge, jobbra Anne McClain. Márciusban még úgy volt, hogy McClainnel mennek az első női misszióra. Fotó: HANDOUT/AFP

Az űrhajósok az űrállomás napelemeinek akkumulátorait cserélik le. A művelethez összesen öt űrsétára lesz szükség, a csak női csapat munkája lesz a sorban a negyedik. Koch vasárnap is kimerészkedik az űrbe, akkor egy férfi lesz a párja, de kettejük közül ő lesz a parancsnok. 

A NASA szeretné, ha az eddiginél jóval több női űrhajóssal dolgozhatna. Eddig 213 férfi és 14 nő vett részt űrsétán az űrkutatás történetében. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.