A lett miniszterelnök szerint a Fidesznek csak akkor van helye a Néppártban, ha bezöldül

politika
2019 október 06., 15:57
comments 180
photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

A Politico szerint Krišjānis Kariņš egyre befolyásosabb figura az Európai Néppártban, ezért megkérdezték tőle, hogyan látja a pártcsalád jövőjét. A lett kormányfő erre azt kezdte fejtegetni, hogy ami nem fejlődik, az halott, a Néppárt pedig változni fog, akár akarja, akár nem.

Kariņš szerint az Osztrák Néppárt közelmúltja jól illusztrálja, hogyan fordul a széljárás az európai jobboldalon: Sebastian Kurznek nemrég még a szélsőjobbal kellett kormányoznia, az előrehozott választásokon aratott győzelme után azonban már valószínűleg a zöldekkel lép koalícióra. „Az inga visszalendül középre” - metaforázta el magát a lett miniszterelnök.

„Eljött az idő, amikor a zöld már nem baloldalit jelent, lehet jobboldali is. A zöld az zöld.”

A Politico felveti, hogy nem lesz könnyű zöld ágra - bocsánat - vergődnie néhány néppárti frakciótársával, például a 2050-es uniós klímacélokat megvétózó magyar kormány képviselőivel, és rákérdez, hogy a Néppárt jövőjéről alkotott elképzeléseibe belefér-e a Fidesz.

Néppárti családi fotó: balra Orbán, jobbra fent Karins
photo_camera Néppárti családi fotó: balra Orbán, jobbra fent Karins Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Kariņš általánosságban arra számít, hogy azok a pártok is jobban figyelnek majd a klímaváltozásra, amelyek eddig nem tették. 

„És ha valaki nem változik... akkor adott a véleménykülönbség, és előbb-utóbb ezek a pártok nem lesznek már ugyanabban a pártcsaládban.”

A Fideszt felfüggesztették a Néppártban, és egy háromfős bölcsek tanácsa keresi-kutatja, vajon megfelel-e a magyar kormánypárt az ő alapértékeiknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.