A lett miniszterelnök szerint a Fidesznek csak akkor van helye a Néppártban, ha bezöldül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: JOHN THYS/AFP

A Politico szerint Krišjānis Kariņš egyre befolyásosabb figura az Európai Néppártban, ezért megkérdezték tőle, hogyan látja a pártcsalád jövőjét. A lett kormányfő erre azt kezdte fejtegetni, hogy ami nem fejlődik, az halott, a Néppárt pedig változni fog, akár akarja, akár nem.

Kariņš szerint az Osztrák Néppárt közelmúltja jól illusztrálja, hogyan fordul a széljárás az európai jobboldalon: Sebastian Kurznek nemrég még a szélsőjobbal kellett kormányoznia, az előrehozott választásokon aratott győzelme után azonban már valószínűleg a zöldekkel lép koalícióra. „Az inga visszalendül középre” - metaforázta el magát a lett miniszterelnök.

„Eljött az idő, amikor a zöld már nem baloldalit jelent, lehet jobboldali is. A zöld az zöld.”

A Politico felveti, hogy nem lesz könnyű zöld ágra - bocsánat - vergődnie néhány néppárti frakciótársával, például a 2050-es uniós klímacélokat megvétózó magyar kormány képviselőivel, és rákérdez, hogy a Néppárt jövőjéről alkotott elképzeléseibe belefér-e a Fidesz.

Néppárti családi fotó: balra Orbán, jobbra fent KarinsFotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Kariņš általánosságban arra számít, hogy azok a pártok is jobban figyelnek majd a klímaváltozásra, amelyek eddig nem tették. 

„És ha valaki nem változik... akkor adott a véleménykülönbség, és előbb-utóbb ezek a pártok nem lesznek már ugyanabban a pártcsaládban.”

A Fideszt felfüggesztették a Néppártban, és egy háromfős bölcsek tanácsa keresi-kutatja, vajon megfelel-e a magyar kormánypárt az ő alapértékeiknek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.