Észak-Korea szerint értelmetlen volt a nukleáris leszerelésről szóló megbeszélés

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről - közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló. Az amerikai külügyminisztérium egész más hangnemben nyilatkozta, hogy a 8 és fél órás tárgyalást érdemes folytatni később.

Az észak-koreai delegáció megérkezik a svéd konferenciaközpontbaFotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

„A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával” - közölte újságírókkal egy tolmácson keresztül Kim Mjong Gil országa stockholmi nagykövetségénél. „Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz" - idézte az észak-koreai főtárgyalót a Dagens Nyheter.

„Most az Egyesült Államokon a sor, hogy felújítsa a párbeszédet” - tette hozzá, és az USA erre hajlandónak is mutatkozik. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint az elhangzottak nem tükrözték a 8 és fél órás megbeszélés „tartalmát és szellemét”, amelyen kreatív ötletek merültek fel és érdemi viták zajlottak. Az USA már el is fogadta Svédország meghívását a tárgyalások folytatására.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. 

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, az amerikaikat azonban egészen eddig hiába erőltették ezt. 

SLBM Pukguksong-3: az észak-koreai állami hírügynökség képe a tesztrőlFotó: KCNA VIA KNS/AFP

Mindössze egy nappal a keddi bejelentés után, miszerint összeülnek egy Stockholm melletti konferenciaközpontban, Észak-Korea saját állítása szerint sikeresen tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A Reuters úgy értékelt, hogy ez a kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. 

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt a véleményét hangoztatta, hogy Észak-Korea „a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját”. (Reuters, MTI)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.