Ezer éve most merül fel hivatalosan először, hogy családos férfiakat katolikus pappá szentelhessenek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Ferenc pápa a szinódust megnyitó misén.Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Ferenc pápa hivatalosan megnyitotta azt a háromhetes püspöki szinódust a Vatikánban, ami az Amazonas-medence egyházi ügyeivel foglalkozik. Kevéssé jelentős témának tűnhet ez elsőre, de a konferencia egyik megtárgyalandó felvetése miatt akár történelmi eseménnyé is válhat ez a szinódus.

Az említett előterjesztés szerint ugyanis a krónikus paphiánnyal küszködő területen, hol sok hívő akár hónapokig nem juthat el misére és járulhat a szentségekhez, a jövőben pappá lehetne szentelni olyan idősebb, lehetőleg őslakos származású, a helyi közösségek által tisztelt férfiakat is, akik stabil családi kapcsolatban élnek.

Egyelőre nem arról van szó tehát, hogy általános szabályként tárgyalnának a papi cölibátus eltörléséről, de az is nyilvánvaló, hogy ha a tervet megszavaznák, az megnyitná a lehetőséget a papi nőtlenség globális eltörlése felé.

A cölibátus - bár a modern ember szemében valamiféle alapadottságnak, a katolicizmus lényegi vonásának tűnhet - aránylag újkeletű fejlemény az egyház életében. Maga Jézus sosem említett semmi olyasmit, hogy nőtlenséget várna el az őt követő papoktól. A cölibátus intézményét a római katolikus egyház megalapítása után nagyjából ezer évvel fogadták csak el. 

A római pápa fennhatóságát elfogadó görögkeleti katolikus egyházban mindig is házasodhattak a papok, sőt a római katolikus egyház szentelt már pappá olyan családos anglikán tiszteleteseket is, akik katolizáltak.

(via Wall Street Journal)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.