Ezer éve most merül fel hivatalosan először, hogy családos férfiakat katolikus pappá szentelhessenek

Ferenc pápa a szinódust megnyitó misén.Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Ferenc pápa hivatalosan megnyitotta azt a háromhetes püspöki szinódust a Vatikánban, ami az Amazonas-medence egyházi ügyeivel foglalkozik. Kevéssé jelentős témának tűnhet ez elsőre, de a konferencia egyik megtárgyalandó felvetése miatt akár történelmi eseménnyé is válhat ez a szinódus.

Az említett előterjesztés szerint ugyanis a krónikus paphiánnyal küszködő területen, hol sok hívő akár hónapokig nem juthat el misére és járulhat a szentségekhez, a jövőben pappá lehetne szentelni olyan idősebb, lehetőleg őslakos származású, a helyi közösségek által tisztelt férfiakat is, akik stabil családi kapcsolatban élnek.

Egyelőre nem arról van szó tehát, hogy általános szabályként tárgyalnának a papi cölibátus eltörléséről, de az is nyilvánvaló, hogy ha a tervet megszavaznák, az megnyitná a lehetőséget a papi nőtlenség globális eltörlése felé.

A cölibátus - bár a modern ember szemében valamiféle alapadottságnak, a katolicizmus lényegi vonásának tűnhet - aránylag újkeletű fejlemény az egyház életében. Maga Jézus sosem említett semmi olyasmit, hogy nőtlenséget várna el az őt követő papoktól. A cölibátus intézményét a római katolikus egyház megalapítása után nagyjából ezer évvel fogadták csak el. 

A római pápa fennhatóságát elfogadó görögkeleti katolikus egyházban mindig is házasodhattak a papok, sőt a római katolikus egyház szentelt már pappá olyan családos anglikán tiszteleteseket is, akik katolizáltak.

(via Wall Street Journal)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.