Így készültek kompromittáló szexfotók egy győri szállodában – 1965-ben

Történelem
2019 október 08., 12:10
comments 100

„Egy aktuális téma állambiztonsági megközelítésben, az 1960-as évekből” - kezdi bejegyzését mindig remek Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, amelyből kiderül, mennyire nehéz munka a titkosszolgálati lesifotózás.

A közzétett iratok egy Magyarországra sűrűn látogató osztrák kereskedővel kapcsolatos hírszerzési dossziéból valók. A III/1-es csoportfőnökség célja az illető beszervezése volt, ennek eszköze volt az

„erkölcsi kompromittálás szexuális aktus konspirált fotózásával.”

Erre Hévízen a Palatinus Szállóban, Győrben a Vörös Csillag Szállodában és Budapesten a Royal Szállodában tettek kísérletet. Vegyes eredménnyel.

link Forrás

Először 1965 augusztusában próbálták meg rejtett kamerával lefotózni, ahogy Ibolya ügynökük lefekszik a beszervezni kívánt férfival a hévízi szállodában. De mint az értékelésből kiderül, „az alkalmazott operatív technika nem hozta meg a kívánt eredményt, mivel a technikai osztály az alábbi hibákat követte el: 

  • 1. / Figyelmeztetésünk ellenére rögzített fényképezőgépet szereltek be, amely egy meghatározott pontra irányult. Nem számoltak azzal, hogy a szexuális cselekmény más helyen is történhet - amely be is következett - és akkor használható fényképfelvételek nem készíthetők. 
  • 2. / Nem biztosítottak az akció idejére szakembert, a technika beszerelését végrehajtó technikai beosztott, más irányú elfoglaltságára hivatkozva elutazott, beosztottunkra bízva a rögzített fényképezőgép kezelését, aki felkészítettség hiányában nem tudta megvalósítani a fényképezőgép szükség szerinti átállítását, a kívánt fényképfelvételek elkészítését. 

A fenti hiányosságok alapján a készült fényképfelvételek jórészt használhatatlanok, kompromittálási jelleggel nem bírnak.”

A második próbálkozásra 1965 decemberében került sor Győrben. „Az akció során alkalmaztuk a III/E-rendszabályt és a konspirált fototechnikát”, de még az égőket is kicserélték, hogy jobban lásson a kamera. 

Ibolya ügynök „az első emeleten a 117. szobában volt elhelyezve egy karhatalmista őrnagy elvtársnő társaságában”, 

így aztán a férfi kénytelen volt a már jól előkészített saját szobájába vinni.

1963, Győr, Városház (Szabadság) tér. Szemben a Szent István út (Tanácsköztársaság útja) a Vörös Csillag (ma Rába) szállóval.
photo_camera 1963, Győr, Városház (Szabadság) tér. Szemben a Szent István út (Tanácsköztársaság útja) a Vörös Csillag (ma Rába) szállóval. Fotó: Fortepan/Nagy Gyula

Az ÁBTL kipontozta a férfi nevét a jelentésben, de az események leírása olvasható: „Rövid idő múlva ... és "Ibolya" megjelentek a 201-es szobában ... a lánynak szánt ajándékokat kicsomagolta és darabonként átadta a lánynak, közben csókolóztak. A lány pongyolában volt, amit ... végig kigombolt, majd tapogatta, csókolta a lány testét. Ezt követően ... is levetkőzött és eloltotta a villanyt, lefeküdtek. A cselekményük ...-ra nézve kompromittáló volt, de nem tudtuk dokumentálni fény hiányában.” 

Másnap jött az újabb kör: „"Ibolya" 15.00 órakor megjelent ...-nál új habszivacs pongyolájában, ami hiányosan volt begombolva. Viselkedésén már érezhető volt, hogy figyelembe veszi az utasításainkat. Próbált kedveskedni ...-nak, aki keresztbe feküdt az ágyakon és úgy tett mintha aludna. "Ibolya" simogatta, csókolgatta, odafeküdt mellé, levetette fehérneműjét, hogy bizonyos részeit láthatóvá tegye ...-nak, de 

minden hiábavaló volt, ... aludt, nem hagyta magát zavartatni.”

Az újabb kudarc után eljött az este: a férfi „a vacsorát befejezve lekapcsolta a csillár égőit és csak a mosdó felett világított egy égő. Ezt követően levetkőzött, lefeküdt az ágyra és magához hívta a lányt. Ami ezután következett ... teljes kompromittálására elegendő lett volna, mert a lány mintha tudta volna, hogy ez kell nekünk, különböző pózokban meztelenül izgatta ...-t.”

A jelentést író Németh Gyula százados ezen a ponton keserűen vonja le a tanulságot: a beszervezni akart férfi talán

„azok közé az emberek közé tartozik, akik nem szeretik a reflektorfényt, amikor szekszuális igényeinek kielégítését végzi.”

A képen a kompromittált osztrák férfi - itt "Gyűrűs" fedőnéven - két magyar ügynöknő - "Vörös" és "Szöszi" - társaságában. A velük való kapcsolatát csak utcai képen dokumentálták.
photo_camera A keszthelyi Muskátli presszó előtt készült képen a kompromittált osztrák férfi - itt "Gyűrűs" fedőnéven - két magyar ügynöknő - "Vörös" és "Szöszi" - társaságában. A velük való kapcsolatát csak utcai képen dokumentálták.

Néhány héttel később sikerült felülkerekedni a nehézségeken. „1966 január 27-29. között a tárgyban nevezett ügyében operatív akciót hajtottunk végre a budapesti Royál Szállodában, abból a célból, hogy erkölcsileg kompromittáljuk és szekszuális tevékenységét konspirált fotózással dokumentáljuk.”

Az osztrák férfi „a fenti időpontban 

először tette magáévá "Ibolya" fn. ügynökünket. 

Az eset után kioktatta a lányt, hogy mit kell tennie, ha észreveszi, hogy terhes maradt. Javasolta, hogy akkor menjen el ... dr.-hoz, hévízi ismerőséhez, aki mindenben segítségére lesz.”

A készített felvételek beszervezésénél felhasználhatóak 

- tudósít a sikerről Németh százados, sőt „lehetőséget adnak arra is, hogy ... kompromittálását újabb kombináció segítségével tovább mélyítsük és beszervezhetőségét biztosítsuk.”

1965, Budapest, Erzsébet (Lenin) körút 43-49., a Royal szálló pálmakertje, háttérben Konyorcsik János alkotása, Fuvolázó fiú (1961)
photo_camera 1965, Budapest, Erzsébet (Lenin) körút 43-49., a Royal szálló pálmakertje Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Itt konkrétan arra utal, hogy Ibolyának azt kellene mondania az osztrák férfinak, teherbe esett. Az átverésben segítségére lesz, a terhesség tényét megerősíti az osztrák férfi által ajánlott hévízi orvos, ugyanis ő szintén az állambiztonság társadalmi kapcsolata. Ha pedig az abortusz kifizetéséhez az osztrák valutát akar becsempészni az országba, akkor ez újabb zsarolási eszköz lehet.

A továbbiakról nem közöl már dokumentumokat a levéltár, de azt hozzáteszik, hogy

a beszervezés sikeres volt, az ügynököt 1966 és 1983 között foglalkoztatta a hírszerzés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.