A kínaiak gyanúsnak találták a thaiföldi állatkertben meghalt panda esetét

külföld
2019 október 09., 15:36
comments 31

Szívelégtelenségben pusztult el az észak-thaiföldi Csiangmai állatkertjének hím óriáspandája, amelynek váratlan halála találgatásokat indított el a kínai közösségi médiában a gondozók esetleges felelősségéről.

photo_camera Csuang Csuang nem sokkal halála előtt Fotó: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP

Kínai és thaiföldi szakértők közösen vizsgálták ki az aránylag fiatalon, 19 évesen elpusztult Csuang Csuang szeptember 16-i halálának okát, és megállapították, hogy "krónikus szívelégtelenség akut fellépése" okozott oxigénhiányt az állat belső szerveiben, ami a halált előidézte.

A 2003 óta Csiangmaiban élő óriáspanda halála meglepetést okozott, mert noha a vadon élő példányok általában 14-20 évig élnek, fogságban megérhetik a 30 éves kort is.

A kínai kommentelők felvetették, hogy talán a thaiföldi állatgondozók nemtörődömsége, sőt esetleg bántalmazás okozta Csuang Csuang korai halálát. Leginkább azt gondolták a váratlan tragédia okának, hogy a thaiföldi állatkertben bambuszrügy helyett kemény, érett bambusszal etették a pandát. Egy, a thaiföldi állatgondozókat hibáztató bejegyzést több száz milliószor olvastak el a neten.

A szakértői bizottság jelentése szerint azonban Csuang Csuang táplálkozási szempontból teljesen egészséges volt, testén nem találtak sérüléseket, légcsövében pedig idegen tárgyakat.

A túlsúlyos hím pandát egy időre szénhidrátszegény diétán tartották abban a reményben, hogy így sikerül rábírni a párzásra társával, a Lin Hui nevű nősténnyel.

Noha a boncolás eredménye szerint a thaiföldi állatgondozók nem követtek el hibát, a kölcsönszerződés értelmében a csiangmai állatkert kártérítéssel tartozik Kínának az elpusztult állatért. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.