Kimondta a bíróság, hogy az érdi fideszesek plakátjai sértik a választás tisztaságát

politika
2019 október 9., 2:14
comments 81

Kedden jogerős döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla az érdi fideszes jelöltek reklámjai ügyében. A bíróság kimondta, hogy a plakátok és szórólapok megtévesztők, és ezzel megsértik a választás tisztaságát.

A bíróság eltiltotta a fideszeseket a további jogsértésektől. Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt ezért felszólította a fideszeseket, hogy azonnal szedjék le az összes plakátjukat. 

A Csőzik mögött felsorakozó összes szervezet (MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd és Liberálisok a pártok közül, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és számos helyi civil csoport) közösen fordult a bírósághoz, miután a helyi és a területi választási bizottságról is lepattantak a panaszukkal. 

Az volt a problémájuk, hogy a fideszes jelöltek, élükön T. Mészáros András polgármesterjelölttel, olyan dizájnt választottak reklámjaiknak, amely lényegében megegyezik az önkormányzat Modern Városok Programjának reklámjaival. 

Így hirdette a város a fejlesztési programját:

photo_camera Ez az önkormányzat reklámja.

És így hirdetik magukat a fideszes jelöltek:

photo_camera Fideszes szórólap Érden.

Illetve így hirdet T. Mészáros András fideszes polgármesterjelölt:

photo_camera A polgármester hirdetése.

A jelenleg fideszes vezetésű város ugyanazzal a céggel szerződött a városfejlesztési programjuk népszerűsítésére, mint a fideszes jelöltek a saját reklámjaik megtervezésére. A második megbízást nem vehették túl komolyan, mert szinte egy az egyben felhasználták a városnak tervezett elemeket: ugyanazok a színek, ugyanaz a betűtípus, ugyanazok a háromszögekbe helyezett fotók, ugyanabban a szögben rajzolt nemzeti színű csíkok, és majdnem ugyanaz a szlogen ("Érd épül!" és "Érdet építjük!"). 

Persze lehetséges, hogy nem lustaság áll a hasonlóság mögött, hanem pont azt akarták kifejezni a fideszes jelöltek, hogy a párt és az önkormányzat között nincs különbség. Ez azonban törvénysértő megoldás. A bíróság megállapította, hogy a fideszesek:

"megsértették és folyamatosan fennálló jogsértő állapotra tekintettel jelenleg is megsértik a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az Önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt