Kimondta a bíróság, hogy az érdi fideszesek plakátjai sértik a választás tisztaságát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden jogerős döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla az érdi fideszes jelöltek reklámjai ügyében. A bíróság kimondta, hogy a plakátok és szórólapok megtévesztők, és ezzel megsértik a választás tisztaságát.

A bíróság eltiltotta a fideszeseket a további jogsértésektől. Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt ezért felszólította a fideszeseket, hogy azonnal szedjék le az összes plakátjukat. 

A Csőzik mögött felsorakozó összes szervezet (MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd és Liberálisok a pártok közül, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és számos helyi civil csoport) közösen fordult a bírósághoz, miután a helyi és a területi választási bizottságról is lepattantak a panaszukkal. 

Az volt a problémájuk, hogy a fideszes jelöltek, élükön T. Mészáros András polgármesterjelölttel, olyan dizájnt választottak reklámjaiknak, amely lényegében megegyezik az önkormányzat Modern Városok Programjának reklámjaival. 

Így hirdette a város a fejlesztési programját:

Ez az önkormányzat reklámja.

És így hirdetik magukat a fideszes jelöltek:

Fideszes szórólap Érden.

Illetve így hirdet T. Mészáros András fideszes polgármesterjelölt:

A polgármester hirdetése.

A jelenleg fideszes vezetésű város ugyanazzal a céggel szerződött a városfejlesztési programjuk népszerűsítésére, mint a fideszes jelöltek a saját reklámjaik megtervezésére. A második megbízást nem vehették túl komolyan, mert szinte egy az egyben felhasználták a városnak tervezett elemeket: ugyanazok a színek, ugyanaz a betűtípus, ugyanazok a háromszögekbe helyezett fotók, ugyanabban a szögben rajzolt nemzeti színű csíkok, és majdnem ugyanaz a szlogen ("Érd épül!" és "Érdet építjük!"). 

Persze lehetséges, hogy nem lustaság áll a hasonlóság mögött, hanem pont azt akarták kifejezni a fideszes jelöltek, hogy a párt és az önkormányzat között nincs különbség. Ez azonban törvénysértő megoldás. A bíróság megállapította, hogy a fideszesek:

"megsértették és folyamatosan fennálló jogsértő állapotra tekintettel jelenleg is megsértik a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az Önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.