Kimondta a bíróság, hogy az érdi fideszesek plakátjai sértik a választás tisztaságát

politika
2019 október 09., 02:14
comments 81

Kedden jogerős döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla az érdi fideszes jelöltek reklámjai ügyében. A bíróság kimondta, hogy a plakátok és szórólapok megtévesztők, és ezzel megsértik a választás tisztaságát.

A bíróság eltiltotta a fideszeseket a további jogsértésektől. Csőzik László ellenzéki polgármesterjelölt ezért felszólította a fideszeseket, hogy azonnal szedjék le az összes plakátjukat. 

A Csőzik mögött felsorakozó összes szervezet (MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd és Liberálisok a pártok közül, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és számos helyi civil csoport) közösen fordult a bírósághoz, miután a helyi és a területi választási bizottságról is lepattantak a panaszukkal. 

Az volt a problémájuk, hogy a fideszes jelöltek, élükön T. Mészáros András polgármesterjelölttel, olyan dizájnt választottak reklámjaiknak, amely lényegében megegyezik az önkormányzat Modern Városok Programjának reklámjaival. 

Így hirdette a város a fejlesztési programját:

Ez az önkormányzat reklámja.
photo_camera Ez az önkormányzat reklámja.

És így hirdetik magukat a fideszes jelöltek:

Fideszes szórólap Érden.
photo_camera Fideszes szórólap Érden.

Illetve így hirdet T. Mészáros András fideszes polgármesterjelölt:

A polgármester hirdetése.
photo_camera A polgármester hirdetése.

A jelenleg fideszes vezetésű város ugyanazzal a céggel szerződött a városfejlesztési programjuk népszerűsítésére, mint a fideszes jelöltek a saját reklámjaik megtervezésére. A második megbízást nem vehették túl komolyan, mert szinte egy az egyben felhasználták a városnak tervezett elemeket: ugyanazok a színek, ugyanaz a betűtípus, ugyanazok a háromszögekbe helyezett fotók, ugyanabban a szögben rajzolt nemzeti színű csíkok, és majdnem ugyanaz a szlogen ("Érd épül!" és "Érdet építjük!"). 

Persze lehetséges, hogy nem lustaság áll a hasonlóság mögött, hanem pont azt akarták kifejezni a fideszes jelöltek, hogy a párt és az önkormányzat között nincs különbség. Ez azonban törvénysértő megoldás. A bíróság megállapította, hogy a fideszesek:

"megsértették és folyamatosan fennálló jogsértő állapotra tekintettel jelenleg is megsértik a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az Önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.