Elpusztult a világ első klónozott tehene

TUDOMÁNY
2019 október 10., 07:39
comments 54

Elpusztult a világ első klónozott tehene a japán Isikavában, abban az intézetben, ahol klónozták.

A Kaga nevű tehén szerdán pusztult el 21 éves és három hónapos korában. A tehén hím ikre, Noto tavaly májusban pusztult el, nem sokkal huszadik születésnapja előtt. A szarvasmarják átlagos életkora húsz év, vagyis a klónozott szarvasmarhák ebből a szempontból teljesen normálisak voltak.

A két klónozott állat 1998 júliusában született az isakavai kutatóintézet és a Kindai Egyetem közös programjában. A tudósok azt a technológiát alkalmazták a klónozáshoz, amellyel Nagy-Britanniában megalkották a világ első klónállatát, Dollyt, a birkát 1996-ban.

Kaga egészségi állapota szeptember végére hanyatlott annyira, hogy már nehezen tudott lábra állni. Táplálékkiegészítőkkel próbáltak javítani az állapotán, és gyulladáscsökkentőt is kapott a lábai miatt. Ennek ellenére október elején már nem tudott felállni, és szerdára elpusztult.

Az isikavai intézetben 2006-ra 14 tehenet klónoztak, a kutatást azonban később visszafogták, mivel 2009-ben betiltották a klónozott marhahús forgalmazását. A szarvasmarhákat ezt követően a klónozott tehenek élettartamának tanulmányozására tartották. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.