Kína az Apple-t is becsicskította

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Apple eltávolította appáruházából a HKmap.live nevű alkalmazást, amelyet a hongkongi tüntetők a rendőrségi csapatmozgások követésére használtak. Az alkalmazásban a felhasználók jelölhették, hogy a tüntetők ellen fellépő karhatalom éppen merre jár a városban.

Az Apple eredetileg visszautasította az app forgalmazását, de később mégis elérhetővé tette. Amikor ez megtörtént, a kínai állami média támadásba lendült, a cég pedig eltávolította az appot az áruházból. Hivatalos indoklásuk szerint azért, mert "sok aggódó hongkongi ügyfelük lépett kapcsolatba" velük az app miatt.

"Megerősítettük a hongkongi Kiberbiztonsági és Technológiai Bűnözés Elleni Hivatallal, hogy az appot a rendőrök elleni támadásokra használták" - írták közleményükben, amiben azt állították, hogy az appot "bűnözők használták a lakosság megkárosítására azokon a területeken, ahol tudták, hogy nincsenek rendőrök".

A HKmap.live webes és androidos verziója továbbra is elérhető. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.