Szijjártó elismerte, hogy a magyar kormány miatt akadt el a törököket elítélő állásfoglalás

külföld
2019 október 10., 12:39

Várhelyi Olivér, a magyar kormány új biztosjelöltje és brüsszeli EU-nagykövet szerdán a Twitteren még fake newsnak nevezte, hogy első körben Magyarország miatt akadt voln el az a közös állásfoglalás, amivel az Európai Unió még a hadműveletek megkezdése előtt figyelmeztette volna Törökországot a Szíria északi részén, a kurdok ellen indított hadművelet veszélyeire, noha ezt a Spiegelnek több diplomata is megerősítette. Ezzel szemben csütörtökön Szijjártó Péter egészen mást mondott a hvg.hu riporterének, amikor egy szolnoki üzemavatón a vétóról való pletykákról kérdezte a külügyminisztert:

ezek nem pletykák, én nagyon sokáig gátoltam ennek a nyilatkozatnak az elfogadását”.

photo_camera Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Szijjártó arról beszélt, hogy volt egy nagy vita arról, hogy az Európai Uniónak kell-e nyilatkozatot kiadnia ebben a kérdésben, illetve hogy az Európai Unió külügyi főképviselőjének meg kell-e nyilvánulnia. Szerinte nem kellett volna. „Én úgy általában azt gondolom, hogy az Európai Unió az ilyen globális politikai hitelességét nagyon sokszor amortizálja azzal, hogy azt gondolják Brüsszelben egyesek, hogy nekünk mindenben véleményt kell nyilvánítani” - tette hozzá. 

A konkrét ügyet úgy látja, hogy „Törökországban van körülbelül 4 millió bevándorló, menekült, akik kapcsán a törökök azon dolgoznak, hogy visszatérhessenek a hazájukba. És én azt gondolom, hogy globálisan nézve a migrációs politikának azt a célt kellene szolgálni, hogy minél többen, akiknek el kellett menekülniük a hazájukból, visszatérhessenek oda, és ott biztonságos körülmények között élhessenek”.

Ezért nem támogatta, hogy az Európai Unió ebben az ügyben nyilatkozatot adjon ki, „ezt valóban blokkoltuk is sokáig. A végén pedig úgy egyeztünk bele, hogy ez az Európai Unió külügyi főképviselőjének a nyilatkozata lett”. 

Update: A cikk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelezte, hogy a magyar fél nem megvétózta a közös állásfoglalást, hanem csak blokkolta, amíg ki nem alakult az az álláspont, hogy az EU  külügyi főképviselőjének nyilatkozataként jelenjen meg.