Meghalt Alekszej Leonov, az első űrhajós, aki kilépett a világűrbe

gyász
2019 október 11., 10:45
comments 173

Elhunyt Alekszej Leonov szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe – közölte a Jurij Gagarin nevét viselő űrhajós-felkészítő központ sajtószolgálata.

Alekszej Leonov 2009-ben
photo_camera Alekszej Leonov 2009-ben Fotó: Vlagyimir Vjatkin/Szputnyik

Az űrséta 1965. március 15-én 12 percig és 9 másodpercig tartott, és majdnem tragédiával végződött, de a kozmonautának szerencséje volt. Leonov az űrhajóba való visszatéréskor váratlan nehézsége ütközött: a szkafandere túlságosan felfúvódott, ezért csökkenteni kellett benne a nyomást és az előírással ellentétben nem lábbal, hanem fejjel előre behatolni a fedélzeti nyíláson.

A katonai pilótákból elsők között átképzett űrhajóst az 1960-as évek végén a Hold-expedícióra készítették fel. Ha az űrversenynek ezt a szakaszát is a Szovjetunió, nem pedig az USA nyerte volna meg, akkor ő lett volna az első ember, aki a hold felszínére lép. (Az oroszok azóta sem jutottak el a Holdra.)

1969. január 22-én majdnem áldozatává vált egy Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár elleni merényletkísérletnek, de megmenekült. Egy rendőrnek öltözött támadó összetévesztette a Kreml egyik kapujához közeledő kocsikat, és arra a ZIL limuzinra nyitott tüzet, amiben három, a szovjet vezetőhöz tartó űrhajós ült. A sofőr meghalt, Georgij Beregovoj és Andrian Nyikolajev kozmonauta könnyebben megsérült, de Leonovnak nem esett baja.

1971-ben a tervek szerint tagja lett volna az első űrállomás, a Szaljut legénységének, de a társa, Valerij Kubaszov megbetegedése miatt más űrhajósoknak kellett repülniük helyettük. A dublőrként belépett Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev a Földre való visszatérés közben meghalt, mert megsérült a Szojuz-11 űrhajó leszálló egységének szigetelése.

A kozmonauta 1975 júliusában részese volt a Szojuz-Apollo űrrepülésnek, ekkor csatlakozott össze először egy szovjet és egy amerikai űrkapszula.

Alekszej Leonov pihen egy gyakorlórepülésen 1975-ben
photo_camera Alekszej Leonov pihen egy gyakorlórepülésen 1975-ben Fotó: Alekszandr Moklecov/Szputnyik

Leonov 1976 és 1991 között az űrhajós-felkészítő központ helyettes vezetőjének feladatkörét látta el. A műszaki tudományok doktora, négy találmány szerzője volt, és amatőr képzőművészként 1967 és 1972 között részt vett egy 14 postabélyegből álló szovjet űrhajózási sorozat kibocsátásában. 86 évesen halt meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.