Meghalt Alekszej Leonov, az első űrhajós, aki kilépett a világűrbe

2019 október 11., péntek 10:45

Elhunyt Alekszej Leonov szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe – közölte a Jurij Gagarin nevét viselő űrhajós-felkészítő központ sajtószolgálata.

Alekszej Leonov 2009-ben Fotó: Vlagyimir Vjatkin/Szputnyik

Az űrséta 1965. március 15-én 12 percig és 9 másodpercig tartott, és majdnem tragédiával végződött, de a kozmonautának szerencséje volt. Leonov az űrhajóba való visszatéréskor váratlan nehézsége ütközött: a szkafandere túlságosan felfúvódott, ezért csökkenteni kellett benne a nyomást és az előírással ellentétben nem lábbal, hanem fejjel előre behatolni a fedélzeti nyíláson.

A katonai pilótákból elsők között átképzett űrhajóst az 1960-as évek végén a Hold-expedícióra készítették fel. Ha az űrversenynek ezt a szakaszát is a Szovjetunió, nem pedig az USA nyerte volna meg, akkor ő lett volna az első ember, aki a hold felszínére lép. (Az oroszok azóta sem jutottak el a Holdra.)

1969. január 22-én majdnem áldozatává vált egy Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár elleni merényletkísérletnek, de megmenekült. Egy rendőrnek öltözött támadó összetévesztette a Kreml egyik kapujához közeledő kocsikat, és arra a ZIL limuzinra nyitott tüzet, amiben három, a szovjet vezetőhöz tartó űrhajós ült. A sofőr meghalt, Georgij Beregovoj és Andrian Nyikolajev kozmonauta könnyebben megsérült, de Leonovnak nem esett baja.

1971-ben a tervek szerint tagja lett volna az első űrállomás, a Szaljut legénységének, de a társa, Valerij Kubaszov megbetegedése miatt más űrhajósoknak kellett repülniük helyettük. A dublőrként belépett Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev a Földre való visszatérés közben meghalt, mert megsérült a Szojuz-11 űrhajó leszálló egységének szigetelése.

A kozmonauta 1975 júliusában részese volt a Szojuz-Apollo űrrepülésnek, ekkor csatlakozott össze először egy szovjet és egy amerikai űrkapszula.

Alekszej Leonov pihen egy gyakorlórepülésen 1975-ben Fotó: Alekszandr Moklecov/Szputnyik

Leonov 1976 és 1991 között az űrhajós-felkészítő központ helyettes vezetőjének feladatkörét látta el. A műszaki tudományok doktora, négy találmány szerzője volt, és amatőr képzőművészként 1967 és 1972 között részt vett egy 14 postabélyegből álló szovjet űrhajózási sorozat kibocsátásában. 86 évesen halt meg. (MTI)