Orbán: Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, mint Franciaországnak

POLITIKA
2019 október 11., 15:46
comments 214

Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne – mondta Orbán Viktor Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látja vendégül.

photo_camera Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség – mondta Orbán a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

A biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz, emellett megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia – mondta Orbán, aki szerint Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország.

Orbán arról is beszélt, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az EU kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amivel erősíteni tudják egész Európa biztonságát. Orbán ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

A klímapolitikáról azt mondta: „Magyarország egy klímabajnok”, a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására, de a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar-francia kapcsolatokról azt mondta: Franciaország a 4. legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reméli, a francia befektetők folytatni fogják a tevékenységüket Magyarországon.

Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt, mert egy olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, és „ezt nagyra értékeljük”, „az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának” – mondta.

photo_camera Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Macron: Minden vitás európai kérdésben lehetséges megoldás Orbán Viktorral és a visegrádi négyekkel

„A migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltéréseink, de meggyőződésem, hogy ezekben a témákban is tudunk megállapodást találni az elkövetkező hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt” – mondta Emmanuel Macron francia elnök pénteken Párizsban, mielőtt munkaebéden látta vendégül Orbán Viktort.

„Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, ami képes ambiciózus terveket bemutatni” – hangsúlyozta a francia köztársasági elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt a magyar miniszterelnök oldalán tett rövid nyilatkozatában.

„Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni” – mondta Macron a novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságot érintő egyeztetésekre utalva. Jelezte, hogy „őszinte és hasznos” megbeszélésre számít a magyar miniszterelnökkel, miután a jelenlegi európai helyzet ezt követeli meg.

„Nagyon fontos és érzékeny időt élünk Európában: új Európai Bizottság és új Európai Parlament áll fel, és mindkettő politikai válságon megy át, amit nem hagyhatunk elmélyülni és továbbfejlődni” – mondta Macron, utalva arra, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai csütörtök délután elutasították Sylvie Goulard francia uniósbiztos-jelölt kinevezését, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök új személy megnevezését kérte Párizstól.

Emmanuel Macron az egységes európai fellépést a külső kihívások miatt is fontosnak nevezte, megemlítve a Brexitet, a migrációs politikát, az európai költségvetést, a klímavédelmet és az USA-hoz, a Kínához, az Oroszországhoz és a Törökországhoz fűződő viszonyt.

„Ezekben a témákban nem értünk mindenben egyet, és feltehetően az ebédünk után se fogunk”

– mondta a francia elnök. A megválasztása, 2017 május óta nagyon egyszerű és egyértelmű irányt követ Európában, először ambiciózus javaslatokat tesz, és úgy tekinti, hogy azokról lemondani soha nem jó út a megoldás megtalálásához – mondta.

photo_camera Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA


Azt mondta, az elmúlt időszakban rendszeresen egyeztetett Orbánnal és a visegrádi négyekkel, és „mindig megmondta az igazságot, akkor is, ha nem értettek egyet”.

Emmanuel Macron azt mondta, nem hisz a Nyugat-Európa és Kelet-Európa közötti megosztottságban.

„Egyetlen Európa van, a tagállamoknak ugyanolyan jogaik és ugyanolyan kötelezettségei vannak” – mondta. „A 27-ek Európájában nem tudunk mindannyian ugyanabban a ritmusban haladni ugyanazokban a témákban” – mondta, példaként említve a schengeni övezetet és az eurózónát. Minden terület nyitva áll minden tagállam előtt, és „meg kell tartani a dinamikát azok előtt, akik csatlakozni kívánnak” – mondta.

„Senkinek nem lehet monopóliuma az európai ambíciókat illetően, de senki sem akadályozhatja az európai ambíciókat” – mondta Macron, megemlítve a közös piac védelmét a Brexit esetén és „a jogállamiság és az egyedi szabadságjogok” értékét.

„A 27-ek Európájában mindig tárgyalnunk kell, a párbeszéd soha nem szakadhat meg, a nézeteltérések csökkentésén vagy túllépésén kell dolgoznunk” – mondta. Szerinte „Európának még több szuverenitásra, még több ambícióra és még nagyobb egységre van szüksége”.

Macron szerint aki azt gondolja Európában, hogy „a belső megosztottság erősebbé tehet minket, téved, és gyengít mindannyiunkat”, ő biztos abban, hogy ezzel Orbán is egyetért, ezt bizonyítja az európai védelmi politikáról szóló állásfoglalása, és az tény, hogy Magyarország előnyben részesíti az európai védelmi ipart. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.