Láng Zsolt gratulált Őrsi Gergelynek, ellenzéki győzelem a II. kerületben is

POLITIKA
2019 október 13., 21:00
comments 29
Balra Láng Zsolt (Fidesz), jobbra Őrsi Gergely
photo_camera Balra Láng Zsolt (Fidesz), jobbra Őrsi Gergely Fotó: 444

74 százalékos feldolgozottságnál 52-47-re vezet Őrsi Gergely MSZP-s jelölt Láng Zsolt fideszes polgármester előtt. 12 462 szavazata van Őrsinek szemben Láng 11 345 szavazatával. 23 807-en szavaztak a kerületben, ami nagyon magas, 60 százalékos részvételi arányt jelent.

A II. kerület egyik leendő ellenzéki képviselője szerint Láng Zsolt polgármester gratulált kihívójának, az MSZP-s Őrsi Gergelynek. Őrsit sikerült elérni telefonon, és megerősítette a hírt.

A II. kerületben előzetesen is nagy küzdelemre lehetett számítani. Bár Buda kertvárosi részén mindig izmos volt a Fidesz, idén nem tűnt bevehetetlen várnak a baloldal számára. 2002-ben még Horváth Csaba is győzni tudott itt a fideszes Bencze B. György ellen. 

Láng Zsolt 2006 óta vezeti a kerületet, de amíg 2010-ben egészen elsöprő fölénnyel, 66 százalékos eredménnyel választották meg, 2014-ben már csak 52 százalékot kapott az akkor még töredezetten induló ellenzék ellen. (Horváth Csaba ekkor már csak alig 25 százalékkal zárt.) 

Láng 2014-ben a polgármesterséget választotta a további parlamenti munka helyett, így a kerületre koncentrálhatott (volna), de az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy a munka nagyját a kampány utolsó heteire hagyta a kormánnyal együttműködő önkormányzat (így például nem sikerült időre befejezni a Millenáris Park bővítését és a Pasaréti út felújítását sem). 

A polgármester kényelme sem segítette a kampánycélokat. Az elmúlt hónapokban több lap is cikkezett arról, hogy a Láng rózsadombi házának telke - édesanyja révén - újabb és újabb földterületekkel  bővül, és a politikus vagyonnyilatkozata alapján nehezen indokolható, hogy miből. 

A kerületi MSZP-elnök Őrsi Gergely az elmúlt öt évben az ellenzéki frakció vezetője volt a közgyűlésben, de a nagypolitikában idáig ismeretlennek számított. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.