Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2019 október 14., hétfő 8:06
12

A kilencmillió svéd korona (908 ezer dollár) pénzjutalommal járó díjat idén 51. alkalommal osztotta ki a Svéd Tudományos Akadémia. Az átadási ünnepséget december 10-én tartják Stockholmban.

Esther Duflo Fotó: Patrick Kovarik/AFP

Mindhárom díjazott az empírián és kísérleteken alapuló kutatásokat végez az úgynevezett fejlesztési közgazdaságtan területén, elsősorban a szegénység felszámolásának témájában. Kutatásuk egyik fő iránya, hogy a globális szegénység problémáját kisebb részproblémákra bontsák, melyek aztán könnyebben megválaszolhatók. 

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Duflo mindössze a második nő, aki valaha közgazdaságtani Nobel-t kap, és a legfiatalabb díjazott valaha. Érdekesség, hogy Duflo és Banerjee házasok, így ha minden igaz, ők az első házaspár is, akik közgazdaságtani Nobelt nyertek. Duflo egyik kutatásával korábban részletesen is foglalkoztunk

Az indoklás kiemeli, hogy a kilencvenes évek közepén Michael Kremer és kollégái voltak azok, kik megmutatták, mennyire hatékony lehet ez a megközelítés: terepgyakorlatokkal szemléltették, hogyan lehet kisebb beavatkozásokkal segíteni a diákok iskolai teljesítményét Kenya nyugati részén. Ezt a módszertant fejlesztette és kutatta aztán tovább Kremer, Banerjee és Duflo a világ számos országában. Megközelítésük mára teljesen alapvetően számít a fejlesztési közgazdaságtanban. Kremer ma a Harvard, Banerjee és Duflo az MIT kutatója. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt