Az amerikai katonák megkapták a parancsot, hogy hagyják el Szíriát

2019 október 14., hétfő 15:50
108

Szíria elhagyására kapott parancsot az arab ország északi részén levő kb. 1000 fős amerikai haderő – tudatta az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő, aki szerint a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős kontingenst az Al-Tanf település közelében lévő támaszponton.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte: Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék el a kivonulást „amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet”. Esper azt nem mondta, hogy Trump egész Szíriából kivonatja az amerikai katonákat.

„Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot” – mondta Esper két tévéműsorban is. A védelmi miniszter vitatta, hogy az USA elejét tudta volna venni a török offenzívának. Azt mondta, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan értésre adta, elindítja a támadást „tekintet nélkül arra, hogy mi mit csinálunk”.

Donald Trump mellett Mark Esper a Pentagonban 2019. július 25-én. Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Esper szerint Törökország már évek óta „borzasztóan” viselkedik: „Távolodik a Nyugattól, orosz fegyvereket vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ölelkezik, ami őszintén aggaszt minket” – mondta az amerikai védelmi miniszter. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt