Az amerikai katonák megkapták a parancsot, hogy hagyják el Szíriát

Szíria elhagyására kapott parancsot az arab ország északi részén levő kb. 1000 fős amerikai haderő – tudatta az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő, aki szerint a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős kontingenst az Al-Tanf település közelében lévő támaszponton.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte: Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék el a kivonulást „amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet”. Esper azt nem mondta, hogy Trump egész Szíriából kivonatja az amerikai katonákat.

„Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot” – mondta Esper két tévéműsorban is. A védelmi miniszter vitatta, hogy az USA elejét tudta volna venni a török offenzívának. Azt mondta, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan értésre adta, elindítja a támadást „tekintet nélkül arra, hogy mi mit csinálunk”.

Donald Trump mellett Mark Esper a Pentagonban 2019. július 25-én.Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Esper szerint Törökország már évek óta „borzasztóan” viselkedik: „Távolodik a Nyugattól, orosz fegyvereket vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ölelkezik, ami őszintén aggaszt minket” – mondta az amerikai védelmi miniszter. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.