Az amerikai katonák megkapták a parancsot, hogy hagyják el Szíriát

Szíria elhagyására kapott parancsot az arab ország északi részén levő kb. 1000 fős amerikai haderő – tudatta az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő, aki szerint a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős kontingenst az Al-Tanf település közelében lévő támaszponton.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte: Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék el a kivonulást „amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet”. Esper azt nem mondta, hogy Trump egész Szíriából kivonatja az amerikai katonákat.

„Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot” – mondta Esper két tévéműsorban is. A védelmi miniszter vitatta, hogy az USA elejét tudta volna venni a török offenzívának. Azt mondta, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan értésre adta, elindítja a támadást „tekintet nélkül arra, hogy mi mit csinálunk”.

Donald Trump mellett Mark Esper a Pentagonban 2019. július 25-én.Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Esper szerint Törökország már évek óta „borzasztóan” viselkedik: „Távolodik a Nyugattól, orosz fegyvereket vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ölelkezik, ami őszintén aggaszt minket” – mondta az amerikai védelmi miniszter. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.