Orbán szinte egyáltalán nem kampányolt, ahová mégis elment, bukott a Fidesz

POLITIKA
2019 október 14., 12:00
comments 345

Szokatlanul visszafogottan dobta bele magát az önkormányzati kampányba az önálló branddé fejlesztett Orbán Viktor. Lényegében sehogy. Májusban az EP-választáson még a szokásos hőfokon tolta:

link Forrás

Most viszont - miközben az utolsó napokban inkább meglátogatta Berlusconit, elment a Kereszténydemokrata Internacionálé római kongresszusára és Párizsban ebédelt Macron elnökkel - mindössze két helyre ment el személyesen, oda is váratlanul. 

Miskolcon Alakszai Zoltánt érte a kitüntetett figyelem, hogy Orbán helyben kampányolt mellette. Alakszai utolsó pillanatos beugró volt, miután a város addigi polgármestere, Kriza Ákos egészségügyi okok miatt visszalépett a kampányban. Orbán maga is kitért arra, hogy miért nem kampányol: 

„Nincs igény arra, hogy országjárásban legyek”

Miskolccal azért tett kivételt, mert „Miskolc fontos város, becsületbegyi ügy”. A minden településre szánt mondanivalója pedig annyi volt, hogy ha egy város jól akar járni, válasszon fideszes polgármestert. 

Hiába Orbán kivételes útja, Alakszai Zoltán vasárnap nagy különbségű vereséget szenvedett, mindössze 40,83 százalékot kapott. Az összellenzéki jelölt, Veres Pál 54,8 százalékkal nyert. Kilenc év után veszítette el a várost a Fidesz. 

A másik város Gödöllő, ahová Orbán elment. Nagygyűlést itt sem tartott, beugrott a fideszes polgármesterjelölthöz, Kolozs Csabához, eltévedt a kertben, megismerkedett a családjával, de személyes üzenetekbe rejtette az üzenetet, hogy kellene már egy polgármester, akivel meg tudnak állapodni a kastélyról. 

link Forrás

Gödöllőt 1990 óta irányítja Gémesi György. A mostani győzelemre minimális esélye volt, indult vele szemben ellenzéki jelölt, és az Orbán által meglátogatott Kolozs Csaba. Végül mégis Gémesi nyert újra. 

Orbán a Fidesz-kongresszuson elmondott beszédében is csak három vidéki várost említett meg. Ezt mondta: „Pécs előtt Vári Attilával óriási lehetőségek nyílnak. Miskolc városképe végre mosolygós lesz, és beérik Kriza Ákos munkája, ha lesz méltó és a kormánnyal együttműködő utóda. Már csak a szegedieket várjuk. Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből, és végképp nem értjük, hogy miért akarnak migránsvárossá válni.” Pécs, Miskolc és Szeged sem hallgatott Orbán szavára.

Csak pár sablonfotó 

Orbán személyes varázsát látványosan féltették a kétesélyes körzetekben. Azt a megoldást találták ki arra, hogy valahogy mégis éreztessék törődő figyelmét, hogy szeptember 10-én felrendelték közös fotózásra a Várba a miniszterelnökhöz a polgármesterek egy részét. Viszonylag szűk kör kapta meg a lehetőséget. Orbánék és a Fidesz központilag nem is posztolta ki a képeket, azokat a jelöltek publikálhatták. 

Elég komikus volt, amikor szeptember 11-én több jelölt is azzal büszkélkedve rakta ki a totál sablon fotókat, hogy jártak Orbánnál és milyen jót beszélgettek a település jövőjéről. Ha Orbán annyi kávét ivott volna, ahány képen szerepelt, komolyan lehetett volna aggódni az egészségért. 

photo_camera Jelölt, kávé, víz, Orbán

Arra számíthattak, hogy úgysem ugyanazok követik az ercsi és a siófoki jelöltet Facebookon, hogy el lehessen adni az ilyen üzeneteket:

„Munkareggelin voltam Orbán Viktor miniszterelnök úrnál. Miniszterelnök úr arról biztosított, hogy személyesen is támogatni fogja a Siófokot érintő fejlesztési elképzeléseimet, polgármesterré választásom esetén.” Gruber Attila, Siófok fideszes polgármesterjelöltjének beszámolója.

„Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy kérésemre fogadott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Karmelita kolostorban lévő hivatalában. Miniszterelnök úr kérdezett városunk közéletének alakulásáról és kíváncsi volt arra is, hogy milyen elképzeléseim vannak a város vezetéséről. Méltatta Hajdúszoboszló eddigi turisztikai fejlődését. Megválasztásom esetén a kormány segítő támogatását és együttműködési készségét fejezte ki.” (Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló papíron független jelöltjének beszámolója.)

„Magyarország Miniszterelnökével egyeztettem Szeged fejlesztési lehetőségeiről”. (Nemesi Pál, Szeged papíron független jelöltjének beszámolója.)

„Orbán Viktor miniszterelnökkel a szombathelyi fejlesztésekről egyeztettünk, és egyetértettünk abban, hogy meg kell építeni a városi körgyűrű hiányzó szakaszait és a parkolóházat.” Balázsy Péter, Szombathely fideszes polgármesterjelöltjének beszámolója

Hogy mennyien voltak pontosan Orbánnál, azt nem lehet tudni. Volt ugyanakkor egy fotózásra felrendelt jelölt, az Ercsiben induló Győri Máté, aki ennyit elárult egy kommentben:

Ami meglehetősen tartalmas egyeztetésekre adhatott lehetőséget. Pláne úgy, hogy készült másik fotó is, nemcsak a kávés, hanem a zászlós is.

A meglepő az, hogy nem került ki 45 fotó. Sőt, volt olyan jelölt, akiről csak azért lehet tudni, hogy ott járt Orbánnál, mert a többi jelölt készített vele képet a miniszterelnök legendás teraszán.

link Forrás

Grezsa István, Hódmezővásárhely független polgármesterjelöltje a fiókban hagyta az Orbánnal készült közös fotót. A várost amúgy is látványosan kerülték a kormánytagok. Végül Márki-Zay rekordrészvétel mellett így is legyőzte a Fidesz által támogatott, de a Fidesztől távolságot tartani igyekvő Grezsát.  

Van, aki az utolsó pillanatig tartogatta, és akkor dobta le:

photo_camera Fotó: Habis László/Facebook

Egerben Habis másnap elbukta a 12 évig őrzött polgármesteri címét. 

Nehéz követni, ki rakott ki végül fotót. Akiket megtaláltunk, azokon a miniszterelnökös talizmánfotó nem segített Pécsen, Szegeden, Siófokon, Szombathelyen, Balmazújvárosban, Ercsiben, Szentesen, Szécsényben, Hatvanban, Püspökladányban, Gödöllőn, Törökszentmiklóson. Három olyan jelöltet találtunk, aki kávézott Orbánnal, kiposztolta a fotót és nyert: Czeglédi Gyula Hajdúszobolszlón, Horváth Zoltán Hajdúdorogon Zolyómi Tamás Etyeken. (Ha találsz még fotót, ami kimaradt, küldd el a szerk@444.hu-ra.)

Volt még egy kör, Orbán Felcsút környéki települések polgármestereivel fotózkodott. Hazai pálya, kedélyes támogatás. De még itt is voltak nagy fejreállások.

photo_camera Balról jobbra: Koszti András (Velence), Kardos Ádám (Pákozd), Farkas Károly (Kápolnásnyék). Alsó sor: Mayerné Dömsödi Mónika (Csabdi), Tóth István (Gárdony), Bálint Istvánné (Bicske). 50 százalékos siker
Fotó: DOME LASZLO BALAZS

Elveszítette Velencét Koszti András, akit 2017-ben az év polgármesterének választottak, és Orbán Viktor mellett Kleinheisler László nevében is kampányoltak mellette. Csabdin mindössze 18 százalékot kapott az Orbánnal fotózkodó Mayerné Dömsödi Mónika és Kápolnásnyéken is veszített Farkas Károly. Gárdony, Bicske és Pákozd hozta döntetlenre az Orbán-hatást. 

Felcsúton magán nem volt szükség Orbán-fotóra, ott kizárólag fideszes jelöltek indultak. 

FRISSÍTÉS:

Volt egy harmadik kör is, az már konkrétan a legendás teraszon. Ebbe a turnusba fért be például Cserna Gábor, Dunaújváros eddigi polgármestere. Aki vasárnap szintén kikapott. De a szintén teraszvendég Vass Károly Fóton például nyerni tudott. 

photo_camera Fotó: Cserna Gábor/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.