A cseh parlament elítélte a kurdok elleni török támadást

POLITIKA
2019 október 15., 20:58

Ugyanazon a napon, amikor Szijjártó Péter magyar nemzeti érdekről beszélt az észak-szíriai török offenzíva kapcsán, a cseh parlament alsóháza a nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország katonai akcióját. A kedd este elfogadott határozat felhatalmazta Andrej Babis miniszterelnököt, hogy az Európai Unióban támogassa a Törökország elleni gazdasági és politikai intézkedések elfogadását. „Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek rákényszerítik Törökországot a katonai akció leállítására” - olvasható a határozatban.

A képviselőház ugyanakkor támogatásáról biztosította a kormány döntését, hogy leállítja a fegyverek és más hadianyagok szállítását Törökországnak. A testület visszautasította Törökország fenyegetését, miszerint a területén tartózkodó menekültek előtt megnyitja az utat az Európai Unióba.

Nagy szerencsétlenség, ennek nem lett volna szabad megtörténnie” - jelentette ki Andrej Babis a képviselők előtt. Szerinte tárgyalásokkal megelőzhető lett volna a török katonai akció. „Ami most történik, az rendkívül szégyenletes” - fogalmazott Karel Schwarzenberg, volt jobboldali külügyminiszter, az ellenzéki TOP 09 párt tiszteletbeli elnöke. „Ha a NATO nem tartja be saját elveit, elveszítheti befolyását” - vélekedett Jana Cernochová, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője, biztonságpolitikai szakértő.

Világosan meg kell mutatnunk, hogy nem félünk (Recep Tayyip) Erdogan (török) elnök zsarolásától” - szögezte le Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke, képviselőházi alelnök. „Törökország nem tartja baráti lépésnek a cseh fegyverkivitel leállítását, de túléli azt” - nyilatkozta Achmet Necati Bigali prágai török nagykövet kedden a cseh újságíróknak. „Törökország nem bírálatot, hanem szolidaritást vár el a NATO többi tagállamától” - tette hozzá a diplomata. (MTI)