Az ellenzék irodáiban razziázott az orosz rendőrség

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Harminc oroszországi régióban tartottak házkutatást pénzmosás gyanúja miatt a központi Nyomozó Bizottság (SZK) emberei az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kezdeményezésére létrejött Korrupció Elleni Küzdelem Alapítvány irodáiban és munkatársainak lakásain.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusánFotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Az alapítvány több munkatársát beidézték kihallgatásra. A szervezet moszkvai irodájának ajtaját Navalnij és Pavel Zsdanov, az alapítvány igazgatója szerint betörték a hatóság emberei. A rendőrök dokumentumokat foglaltak le, és több embert kihallgattak. 

Orosz rendőrök Navalnij moszkvai irodája előttFotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az orosz igazságügyi minisztérium múlt héten külföldi ügynöknek minősítette az alapítványt, arra hivatkozva, hogy megítélése szerint ennek megfelelő funkciókat töltött be, befolyást próbált gyakorolni az államhatalom szerveire és külföldi támogatásban részesült, amiből többek között gyűléseket szervezett.

Az SZK augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellem egymilliárd rubel (mintegy 4,7 milliárd forint) értékű pénzmosás címén.

A 2011 óta működő alapítvány több vezető munkatársa indulni akart a szeptemberi moszkvai képviselő-testületi választáson, az illetékes hatóságok azonban elutasították, hogy jelöltként jegyezzék be őket, ezért kulcsszerepet játszottak a nyár folyamán a tisztességes választások jelszavával megrendezett fővárosi tüntetések szervezésében. Ezeket az illetékes hatóság nem engedélyezte, számos részvevő ellen eljárás indult. (Reuters/MTI)