Orbán Viktor a magyarországi kipcsak önkormányzatok nevében gratulált a volt kazah diktátornak

érdekes adat
2019 október 15., 17:59

Már a csoportképről is lehetett sejteni, hogy hatalmas lesz a buli a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján, de hogy Orbán Viktor röhögés nélkül a magyarországi kipcsak kisebbségről tart majd előadást, arra azért kevesen fogadtak volna. 

Szeretnék a kipcsakok nagy barátjának, Nazarbajev elnök úrnak is gratulálni a magas kitüntetéshez. 

A jelenlévők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. 

Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is. És minden évben küldünk is neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon.  Elnök úr, gratulálunk a magas kitüntetéséhez” - mondta el beszédét a magyar miniszterelnök, amit körülötte ülő államfők feszülten figyeltek, mintha csak egy Sacha Baron Cohen-film jelenete lenne.  

link Forrás

Az Index emlékeztetett, hogy a volt kazah elnököt, Nurszultan Nazerbajevet még 2007-ben fogadta kapitányává a Kunszövetség. A Magyarországon kunok néven ismert nép egyébként egy török nyelvű népekből – kipcsakok, sárga ujgurok, ázsiai kunok – álló törzsszövetség volt, amely a 11. században jött létre. Magyarországon a kipcsakokat leginkább kunokként ismerik, ők a 13. században telepedtek le itt, majd szép lassan beolvadtak a magyarságba.