Varga Judit elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék

politika
2019 október 15., 17:58

A magyar igazságügyi miniszter szerint Magyarország számára teljesen elfogadhatatlan az unió soros elnökségét betöltő Finnország kedden bemutatott költségvetési javaslata, az ugyanis tovább csökkenti a fejlesztési pénzeken belül a kohézióra szánt összeget is.  Varga Judit az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségevetéséről tartott miniszteri találkozó után azt mondta, hogy a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania.

Szerinte több tagállam jelezte, hogy nem látják benne visszaköszönni a saját és a mások képviselte véleményeket, továbbá nem vették figyelembe a kohézió barátainak nevezett országcsoport kérését sem, amely az európai bizottsági tervezethez képest is a kohéziós források növelését kérte.

A javaslat a bizottságénál jóval kisebb főösszeggel számol a bevételi oldalon, ami Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésévet (Brexit) együtt jóval kevesebb forrást jelentene az uniónak. Nem kedvező az sem, hogy Magyarország sokkal kevesebb kohéziós forráshoz jutna, mint a mostani költségvetési időszakban.

Az igazságügyi miniszter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék, és azt is, hogy szerinte a kohéziós forrásokból fedeznék a bevándorlók integrációját. A jogállamisággal összefüggésben elmondta, egyelőre nincs olyan tervezet, amely a kérdést jogi biztonsággal szabályozná, ez pedig egyértelmű vétót jelent.

Elmondta, a javaslat távolabb tolja az uniós költségvetés elfogadását, a szöveg ugyanis a nettó befizető országok érdekeit tartja szem előtt, valamint több tagállam érdekét sérti azáltal, hogy nem kíván közös nevezőt találni a különböző igények között.

Varga Judit szerint a költségvetési javaslatról orientációs vita várható az Európai Uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján. (MTI)