Hiába üzentek elég világosan a mohácsi választók, polgármester lesz Csorbai Ferenc

POLITIKA
2019 október 16., 19:28

Írtunk mi is arról, hogy Csorbai Ferenc úgy lett Mohács polgármestere, hogy sokkal több volt az érvénytelen szavazatot kapott (4076), mint amennyi támogatót (1867). 

Mohácson ugyanis a választások toronymagas esélyesének számító, a várost 20 éve irányító fideszes Szekó József elhunyt szeptember végén. Egyetlen kihívója volt, az MSZP-s Csorbai Ferenc. Új jelölésre már nem volt lehetőség. Az ellenzék nagy része azt kérte Csorbaitól, hogy a kialakult helyzetben lépjen vissza, de a szocialista jelölt ezt visszautasította. Előzetesen csak annyit mondott, hogy ha kevés szavazatot kap, akkor nem fogadja el a tisztséget, azt viszont nem árulta el, hogy mennyi a kevés.

És mint Csorbai a Népszavának elárulta, neki ez pont elég szavazat volt, átveszi a polgármesteri mandátumát és napokon belül megtartja alakuló ülését a közgyűlés. Az MSZP-s politikus azt is elmondta a lapnak, hogy lát esélyt együttműködésre a közgyűléssel, melybe 8 kormánypárti, két szocialista és egy DK Jobbik-Momentum támogatással induló jelölt jutott be. 

Csorbai szerint amúgy azért kapott kevés szavazatot, mert nem szólalhatott meg a helyi médiában, ellopták a szórólapjait, a Facebookról pedig rendszeresen letiltották. Mint fogalmazott, az elmúlt öt évben képviselőként jól együtt tudott dolgozni a fideszes többségű képviselőtestülettel, lát rá esélyt, hogy ez most is így lesz. Szeretné megismertetni a közgyűléssel és a város lakóival a programját, erre polgármesterként lehetősége lesz végre, és ha ezt elfogadják, akkor folytatná a munkát. 

A Fidesz helyi szervezete a lap szerint már jelezte, hogy azt várják Csorbaitól, hogy ne fogadja el a munkát. Ha mégis elfogadja, akkor a közgyűlés feloszlathatja magát, de ekkor fél évnek el kell telnie, mire új választást lehet kiírni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.