Hiába üzentek elég világosan a mohácsi választók, polgármester lesz Csorbai Ferenc

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Írtunk mi is arról, hogy Csorbai Ferenc úgy lett Mohács polgármestere, hogy sokkal több volt az érvénytelen szavazatot kapott (4076), mint amennyi támogatót (1867). 

Mohácson ugyanis a választások toronymagas esélyesének számító, a várost 20 éve irányító fideszes Szekó József elhunyt szeptember végén. Egyetlen kihívója volt, az MSZP-s Csorbai Ferenc. Új jelölésre már nem volt lehetőség. Az ellenzék nagy része azt kérte Csorbaitól, hogy a kialakult helyzetben lépjen vissza, de a szocialista jelölt ezt visszautasította. Előzetesen csak annyit mondott, hogy ha kevés szavazatot kap, akkor nem fogadja el a tisztséget, azt viszont nem árulta el, hogy mennyi a kevés.

És mint Csorbai a Népszavának elárulta, neki ez pont elég szavazat volt, átveszi a polgármesteri mandátumát és napokon belül megtartja alakuló ülését a közgyűlés. Az MSZP-s politikus azt is elmondta a lapnak, hogy lát esélyt együttműködésre a közgyűléssel, melybe 8 kormánypárti, két szocialista és egy DK Jobbik-Momentum támogatással induló jelölt jutott be. 

Csorbai szerint amúgy azért kapott kevés szavazatot, mert nem szólalhatott meg a helyi médiában, ellopták a szórólapjait, a Facebookról pedig rendszeresen letiltották. Mint fogalmazott, az elmúlt öt évben képviselőként jól együtt tudott dolgozni a fideszes többségű képviselőtestülettel, lát rá esélyt, hogy ez most is így lesz. Szeretné megismertetni a közgyűléssel és a város lakóival a programját, erre polgármesterként lehetősége lesz végre, és ha ezt elfogadják, akkor folytatná a munkát. 

A Fidesz helyi szervezete a lap szerint már jelezte, hogy azt várják Csorbaitól, hogy ne fogadja el a munkát. Ha mégis elfogadja, akkor a közgyűlés feloszlathatja magát, de ekkor fél évnek el kell telnie, mire új választást lehet kiírni. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.